Slovenija
64883 ogledov

Novi podatki: Konec veselja, skoraj 40 odstotni porast okužb!

Covid-19 Epa
Sedemdnevno povprečje se je zvišalo in krivuljo obrnilo navzgor.

Ob 1.695 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek odkritih 48 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okuženih 2,8 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 26.537 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

Sedemdnevno povprečje okužb se je po dolgem času zvišalo in znaša 27, medtem ko se je 14-dnevna incidenca okužb še malenkost znižala in znaša 19,3.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 35 okužb, to pomeni 37 odstotni porast, kar je zaskrbljujoč podatek. Število opravljenih PCR testov je bilo sicer za dober odstotek višje. Za 33 odstotkov se je zvišal tudi delež pozitivnih, ki je prejšnji ponedeljek znašal 2,1, včeraj pa 2,8.

Glede na vladni semafor ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Zeleni smo tudi po evropskih kriterijih, kjer upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. 

Institut Jožef Stefan v svoji prognozi širjenja covid-19 ugotavlja, da epidemija v Sloveniji še naprej upada, a počasneje, kar bi lahko bilo posledica širjenja različice delta v Sloveniji. 

projekcija epidemija covid-19 | Avtor: Institut Jožef Stefan Institut Jožef Stefan

"Epidemija upada, vendar vse počasneje, kar bi lahko bila že posledica naraščanja deleža različice delta," v aktualni prognozi piše Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Nakazuje se, da bi lahko različica delta postala dominantna že konec meseca (v vzorcih, pri okuževanju že teden dni prej). Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo takrat začel četrti val epidemije. Bolj, kot se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 %, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali."

Več o tem preberite v prispevku: Napovedi: Tako hitro lahko delta postane prevladujoča pri nas.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • martin72 17:19 06.julij 2021.

    Kako je mogoče to,sto ljudi testiranih,pa nobene okužbe,ve se kdo je izumil PCR teste in zakaj in kakšna je njihova zanesljivost,taka za nabijanje številk,za zaslužke pa tudi so dobri.

  • bojana59 15:30 06.julij 2021.

    Pa nehajte že delat paniko..

  • Ender3 15:14 06.julij 2021.

    Znani Srbski epidemiolog dr.Todorovič je včeraj izjavil, Na virus, trenutno Delta sev, se bomo morali navaditii, a po znanih podatkih je, bolj kužen, oboleva mlajša populacija, z znaki močnejšega glavobola, visoke temperature , zamašenim nosom in bolečinah v grlu. To ...prikaži več je označil, kot močnejši poletni prehlad. Naši "strokovnjaki" nočejo, ne znajo ali ne smejo dati takšne osebne izjave, ker bi bili nemudoma diskreditirani in zamenjani.