Slovenija
9833 ogledov

Novi podatki: Na osnovi teh številk bo danes odločala vlada!

Covid-19 Profimedia
Znani so torkovi podatki o novih potrjenih primerih sars-cov-2.

Včeraj so s 4.469 PCR testi potrdili 532 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je 11,9 odstotka. 

V primerjavi s preteklim torkom, ko je bilo potrjenih 729 novih okužb z virusom sars-cov-2, gre za 27-odstotno znižanje števila okužb. Tudi delež pozitivnih testov je bistveno, kar 23 odstotkov nižji kot prejšnji teden, ko je znašal 15,5 odstotka.

Dnevno povprečje v zadnjih sedmih dneh znaša po podatkih sledilnika 429, meja za prehod v zeleno fazo je 300. 

V Sloveniji je še 6673 aktivno okuženih. 

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov po podatkih še naprej ustrezamo rumeni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno dnevno povprečje okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa se zdravi manj kot 500 bolnikov. Vlada vsako sredo pregleda epidemiološko sliko v državi ter na njeni podlagi odloči o ukrepih oz. sproščanju le teh, ki bodo veljali v prihodnjem tednu.

Da bi prešli v zeleno fazo, bi moralo biti tako sedemdnevno povprečje kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov nižje od 300. To naj bi se po napovedih Inštituta Jožef Štefan, ki dnevno objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, zgodilo konec maja. 

A je treba ob tem povedati, da, čeprav se približujemo zeleni fazi epidemije, smo po evropskih merilih še vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi. Kriterij, ki ga je postavila naša vlada za zeleno fazo, je namreč povprečno manj kot 300 okužb na dan v zadnjem tednu. A nikar ne pričakujte, da nam bodo zaradi tega druge države odprle meje. Po skupnih evropskih kriterijih smo že vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi. Dobra novica pa je, da vsaj nismo temno rdeči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ender3 14:16 19.maj 2021.

    Povdarek, da smo med najslabšimi v EU je na mestu. Razlog, izgovor pa ne naprtiti državljanom, temveč vladnim ukrepom, ki so nesorazmerno, prekomerni in, na koncu brez želenega in pričakovanega učinka. Sploh pa je vprašanje, če je vladi v interesu ...prikaži več normalizacija krizne situacije ?

  • Decko 11:34 19.maj 2021.

    Naslednjih 14 dni bo odločilnih hehe. Kaj čakajo ,da ljudje nehajo zbolevat in umirat?

  • Avatar drecos
    drecos 11:11 19.maj 2021.

    spet bo mesala gnojnico laznivci