Slovenija
20725 ogledov

Razmere zaskrbljujoče: Velikanski skok novih okužb

Covid-19, testiranje epa Covid-19, testiranje
Narašča število okuženih, bolnikov, pa tudi smrti imamo več.

V četrtek so v Sloveniji opravili 5.502 PCR testov in potrdili 937 okužb z novim koronavirusom, kar je 21,5 odstotka več od kot prejšnji četrtek. Pozitivnih je bilo 17 odstotkov testiranih, kar je nekaj manj kot dan prej, prejšnji četrtek je bilo pozitivnih 14,8 odstotka testiranih. 

Število hospitaliziranih v zadnjih dneh prav tako narašča, danes je v slovenskih bolnišnicah že 485 covidnih pacientov, še včeraj jih je bilo 462. Na intenzivni negi je danes 88 pacientov, trije več od včeraj. Umrlo je deset ljudi. 

 Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 776 navaja vlada, prejšnji teden je bilo 681. 

Za primerjavo s prejšnjim četrtkom:  Pred sedmimi dnevi so naši zdravstveni delavci ob 5222 opravljenih  PCR testih potrdili 770 okužb z novim koronavirusom, povprečje je takrat znašalo 14,7 odstotka.

 

Kljub temu, da Slovenija v zadnjih dneh beleži naraščanje okužb, je vlada v sredo sprejela odločitev, ki pomembno vpliva na stanje v dveh regijah. Obalno-kraška regija je prešla iz rdeče v oranžno fazo, v primorsko-notranjski regiji pa so po novem v rumenem.

Čeprav se trgovine v obalno-kraški regiji odprejo šele v ponedeljek, je gibanje sproščeno že danes.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril na naraščanje števila okužb z novim koronavirusom v svetu in v Evropi, ki napoveduje tretji epidemični val. Tudi v Sloveniji smo po njegovih besedah še "globoko v epidemiji". "Samo z doslednim upoštevanjem ukrepov bomo zmanjšali število okuženih," je dejal. 

 "Pred sproščanjem je stroka zelo, zelo zadržana. V glavnem sproščanje odsvetujmo oziroma je sproščanje možno samo tam, kjer je možno dejavnost organizirati tako, da ni prenosov," je glede sproščanja zadržana Bojana Beović. 

dezurni@zurnal24.si

 


 

Komentarjev 11
  • JZekspert 18:39 19.marec 2021.

    Tukaj vsaj lahko to še napišem, na cenzuRTV ali kje drugje, pa ne več, že dolgo! Opozoril bi na številne komentatorje-plačance, ki ustvarjajo vtis, da projekt 0,1% anti-socialnih psihopatov sploh kdo podpira. V resnici ne verjame nihče več, vsaj 90% ...prikaži več nas ve, za kakšno norost gre že več kot eno leto. Tri možnosti so, če še verjamete temu vele-nategu: 1. Imate korist od tega 2. ste usrane prestrašen 3. niste preveč brihtni. Kaj bo?

  • Toni 13:47 19.marec 2021.

    Očitno vladajočim ne grozi nobena bližnja interpelacija. Sicer bi se stanje čudežno obrnilo na bolje.

  • Anica Kozlevčar 11:57 19.marec 2021.

    lažnivci........