Slovenija
874 ogledov

Stroka glede sproščanja zelo zadržana

Bojana Beović Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Stroka je do morebitnega sproščanja zelo zadržana, saj so pred nami tedni, ko nas čaka več dela z virusom, pravi dr. Bojana Beović.

V zadnjih dneh smo bili priča porastu števila novih primerov okužb. Posledično se je dvignilo sedemdnevno povprečje novih okužb, ki je eden od kriterijev, ki jih vlada upošteva pri sprejemanju odločitev o ukrepih. Na ravni države tako ostajamo v oranžni fazi. Zaznati je tudi povečevanje števila bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. 

Kljub temu je vlada v sredo sprejela odločitev, ki pomembno vpliva na stanje v dveh regijah. Obalno-kraška regija je prešla iz rdeče v oranžno fazo, v primorsko-notranjski regiji pa so po novem v rumenem. 

Na vprašanje, kako stroka gleda na sproščanja, je Bojana Beović za Odmeve TV Slovenija dejala: "Pred sproščanjem je stroka zelo, zelo zadržana. V glavnem sproščanje odsvetujmo oziroma je sproščanje možno samo tam, kjer je možno dejavnost organizirati tako, da ni prenosov."

Pred nami so zahtevni tedni, je ocenila. "To, da prihajamo v neko ponovno povečevanje števila primerov, je nedvomno. Tudi število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje ne upada, ampak se celo počasi nekoliko povečuje. Delež angleške različice se povečuje, kar je še tretji podatek v prid temu, da nas v prihodnjih tednih spet čaka več dela z virusom," je povedala. 

Pospešeno cepljenje predvsem tistih skupin prebivalstva, ki bi v primeru okužbe potrebovale bolnišnično zdravljenje, je korak, ki ga lahko naredimo, da zmanjšamo tretji val, je še dejala. 

Piran Slovenija Uradno: sprostitev gibanja velja že od danes, trgovine v ponedeljek

Cepil se bo državni vrh

Po tem, ko je Slovenija v torek začasno zaustavila cepljenje s cepivom AstraZeneca, se to danes nadaljuje. Evropska agencija za zdravila je namreč v četrtek sporočila svojo odločitev, da je cepljenje z omenjenim cepivom varno. Danes se bo tako z omenjenim cepivom cepil slovenski politični vrh. 

Cepljenje z AstraZeneco bodo nadaljevali tudi v večini drugih držav, kjer so ga začasno prekinili. Za nadaljevanje se za zdaj niso odločili na Norveškem, Švedskem, Danskem. Na Norveškem bodo počakali na rezultate njihove raziskave. Kot je včeraj povedal profesor hematologije z Univerze v Oslu Pål André Holme, so že dobili delne odgovore, ki bi lahko dali odgovore na vprašanje, zakaj je prišlo do zapletov, a morajo počakati na konec raziskave.

cepljenje Slovenija Škofje slovenskim vernikom odsvetujejo cepljenje z AstraZeneco

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Anonraaa78 09:40 19.marec 2021.

    Stroka kaj ga sploh serjete s tem sproscanjem in regijami! Smo ena cela drzava in ukrepi naj veljajo za celo drzavo kot celota, brez izjem in nekih napol stvari! Torej ni vazno kdo je rumen,kdo oranzen in kdo rdec.....primorsko notranjska ...prikaži večnjska je bila 3 tedne nazaj na vrhu okuzb takoj za obalo.....zdaj pa kar zadnja in je rumena. Nema...kot sem rekel....zaprite vse regije nazaj kot da je rdece vse in ne delajte razlik med regijami!

  • rd2dmk2 09:39 19.marec 2021.

    ne bit tako hudi, saj so izkorenili gripo, pa skor vse vrste raka in vnetih slepičev ni več, zdej samo še lotijo se klopnega meningitisa in borelioze, ker se še cepit za ti dve bolezni ni časa pa bomo živeli ...prikaži več do konca vesolja. boste pa je še mal potrpeli no, pa saj je zdej 40 dni posta. ne hodit v Ikeo, pa k frizerju in fitnes, tud kafe in pica bosta mal še počaka. saj bo vse počakal , nič ne bo ušlo. če vas pa tak muči kafe, pa ženo napravte v bertah, kupte en krups, pa vam naredi krasen kapučin

  • dr.slo 09:35 19.marec 2021.

    Naslednja 2 tedna bosta ključna.