Slovenija
43505 ogledov

Novi podatki o okuženih pri nas, Slovenija na meji varne države

Koronavirus, Španija
1/2
Epa
Včeraj so z opravljenimi 530 testi potrdili 16 novih okužb s koronavirusom.

Čeprav je odkritih novih okužb skoraj pol manj kot v soboto in pet manj kot dan prej, jih je še vedno preveč, da bi Slovenija po lastnih kriterijih ostala varna država. Po naših izračunih ima Slovenija trenutno 9,4 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev, meja za še varno državo je deset. Ob enakem izkupičku dnevno odkritih okužb bomo še dva dni varna država. 

Sedem novih okužb je iz Vipave, kjer je virus v domu starejših, po tri v Novi Gorici in Ljubljani, po ena pa v Ajdovščini, Mariboru in občini Hoče-Slivnica. 

Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je za Val 202 zjutraj povedala, da so to za vikend kar visoke številka in da zato danes pričakujemo še bistveno več primerov. Če bi jih bilo danes 30, Slovenija po naših izračunih že jutri ne bo več varna država. Da bomo jutri videli realno situacijo, je na novinarski konferenci dejal tudi govorec vlade Jelko Kacin. 

Beovićeva poziva: odpovejte zabave

Beovićevo najbolj skrbijo odprte meje, da narašča število pozitivnih, ki prihajajo iz Hrvaške, in zasebna druženja po državi. "Vir večine okužb so zabave," pravi."V zadnjih 14 dneh so prav zabave in praznovanja najbolj tvegana dejavnost. Potekajo deloma v zaprtih prostorih, ljudje se poznajo, se sprostijo in prihaja do tesnih stikov. Svetujem, da se ljudje takim druženjem odpovedo," svetuje Beovićeva. 

Otroci bodo pričakovano zboleli zelo blago, prav tako njihovi starši, za stare starše pa je lahko bolezen usodna.

Bojana Beović

"Po prvem valu, ki ga je bilo pomembno hitro zatreti, je treba zdaj dolgoročno vzpostaviti stanje, da z vsemi možnimi ukrepi omogočamo kar se da normalno življenje v državi. Tako bo življenje potekalo vsaj eno leto, zelo verjetno pa celo več," pravi Beovićeva. 

Zaskbljujoči so podatki o hospitaliziranih, teh je enajst, kar je pet več kot včeraj, a gre za starostnike, ki so jih umaknili iz doma v Vipavi in sicer ne bi potrebovali bolnišničnega zdravljenja. "Infekcijska klinika poka po šivih, imamo ogromno KME, komaj sprejemamo bolnike s covidom, a da dom lahko organizira izolacijsko cono smo se odločili, da umaknemo prve okužene, bolj umestno bi bilo, da bi šli v Šempeter, da se lahko dom v nekaj dneh organizira, potem gredo nazaj, ne gre za hospitalizacijo, ampak za razbremenitev doma," je pojasnila Beovićeva. 

Več sledi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Soffistessa
    Soffistessa 00:56 07.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • zdravko3 14:31 06.julij 2020.

    Žalostno je, da denar in oatali raznorazni interesi imajo prednost pred zdravljem in varnosti slehernega človeka. SRAMOTA IN NEDOPUSTNO!

  • sam1 13:27 06.julij 2020.

    Slovenija bi morala biti zaradi potez vlade,ki je zaradi odprtja mej na balkan,od koder prihaja in se širi virus kot kuga,morala biti na rdečem seznamu,samo želja za denarjem in lezenje v rit sosedom hrčkom zaradi interesov posameznikov so večje od ...prikaži več zdravja državljanov,ki bomo to početje plačevali še desetletja.....