Slovenija
10407 ogledov

Beović: Upam, da se zavedajo odgovornosti za človeška življenja

Bojana Beović Saša Despot
Po nedeljskem popoldanskem testiranju na okužbe z novim koronavirusom v Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili še pri enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih.

Kot je za STA danes povedal direktor vipavskega centra starejših Martin Kopatin, tako ostaja še okrog 20 stanovalcev doma, ki jih bodo testirali danes pozno popoldne ali v torek zjutraj.

Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, ostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi.

"Infekcijska klinika poka po šivih, imamo ogromno primerov klopnega meningitisa, komaj sprejemamo bolnike s covidom, a da dom lahko organizira izolacijsko cono, smo se odločili, da umaknemo prve okužene, bolj umestno bi bilo, da bi šli v Šempeter, da se lahko dom v nekaj dneh organizira, potem gredo nazaj, ne gre za hospitalizacijo, ampak za razbremenitev doma," je na Valu 202 pojasnila vodja svetovalne skupine Bojana Beović.

"Iz bolnišnice danes še nimamo informacij, kako se počutijo tja premeščeni naši stanovalci, ostali pa se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov bolezni," je dejal Kopatin.

V centru je sicer skupaj 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Enajst zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, sta jim danes priskočili na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, je še povedal.

Upam, da se zavedajo odgovornosti za človeška življenja

Beovičeva se sprašuje, kako je mogoče, da je virus sploh prišel v dom starejših v Vipavo in se razširil. "Kar nekaj mesecev smo postavljali dosti trden sistem, vsak dom mora imeti pripravljen načrt, kako bo osamil kontakte in pozitivne, domovi, ki teh načrtov nimajo, so odgovorni za to, kar se dogaja, upam, da se odgovornosti za človeška življenja zavedajo. Očitno so nekateri domovi preslišali vsa ta navodila in se niso uspeli organizirati, lahko bi prosili za pomoč, dodatne medicinske sestre, zdravnike, pa se to ni zgodilo. Apelirala bi na vse domove, da vzamejo navodila resno in se pripravijo. To je zaščita pred obsežnim izbruhom in to neposredno ščiti življenja. Življenj ne ščitijo ventilatorji, takrat je prepozno, ščitijo jih ti preprosti ukrepi, ki jih moramo vsi razumeti in ponotranjiti," je opozorila Beovićeva. 

V centru pričakujejo, da bodo odkrili še kakšnega okuženega, zato so se odločili testirati prav vse stanovalce in zaposlene. Testiranja bodo predvidoma zaključili danes pozno popoldne ali v torek dopoldne.

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra, vir okužbe pa še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • Avatar Soffistessa
    Soffistessa 00:56 07.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:04 06.julij 2020.

    dober dan. a je tukaj sploh kdo prebral članek ali ste že vsi okuženi? poudarek je na lastni odgovornosti in upoštevanju trenutnih razmer. do večera boste verjetno spet pri domobrancih, partizanih in patriji...

  • Friderik1950 18:45 06.julij 2020.

    Spet se ne ve, kdo vodi igro. Smešno. Nekateri moji prijatelji so zboleli in bolezen je hudičeva. Pri nas pa se politično zajebavamo, - dialogi Kacin Gantar, ne znamo zaščititi urgentnih zdravnikov , tarnamo nad ranljivimi skupinami, čakamo z nujnimi ...prikaži večmi ukrepi, skratka kup dreka. Verjamem, da se Bojana ne šali in morali bi jo poslušati in ji dati več pristojnosti. Ženska mi je zelo všeč.