Slovenija
42569 ogledov

Novi podatki: Odlične novice se nadaljujejo

Covid-19 Epa
V nedeljo smo zabeležili padec okužb v primerjavi s preteklim tednom.

V nedeljo je bilo ob 1.012 opravljenih PCR testih potrjenih 186 okužb z novim virusom sars-cov-2. Opravljenih je bilo tudi 5.798 hitrih testov. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 551, kar pomeni, da smo na evropskem zemljevidu ECDC še vedno obarvani temno rdeče. Rdeči bomo, ko se bo 14-dnevna incidenca spustila pod 500. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 788.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 225 novih okužb, jih je bilo to nedeljo za 17 odstotkov manj.

Epidemija je v zadnjem tednu upadala, vse dni so potrdili manj primerov kot v istem dnevu teden nazaj.



V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 422 covidnih bolnikov, od tega jih je 121 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 so v nedeljo umrli štirje bolniki.

Strokovna skupine je pred časom predlagala obvezno uporabo pogoja PC (brez T), v primeru, če bi se število zasedenih intenzivnih postelj povzpelo na 150. Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval prebivalce k cepljenju ter doslednemu izvajanju pogoja PCT, ki učinkuje na epidemijo podobno kot zaprtje države. Upa, da z izvajanjem pogoja PCT in cepljenjem, uvedba pogoja PC sploh ne bo potrebna. Več o tem v prispevku Najnovejše o uvedbi pogoja PC za vse: To pravi minister Poklukar.

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi gibanja epidemije v Sloveniji, ki so jo pripravili konec preteklega tedna, piše, da epidemija predvidoma počasi upada.

"Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, s vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," razlagajo pri IJS. "Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo, kar pomeni, da epidemija počasi upada. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Fulmmer 13:30 11.oktober 2021.

    IJS se komot lahko preimenuje v SVS ( Slovenski vedeževalski servis).

  • Valter Barba 11:12 11.oktober 2021.

    Odlične novice? Podkrepljeno s 17.3% zmanjšanjem potrjenih pozitivnih primerov glede na prejšnjo nedeljo. To so zavajajoči podatki, saj bi morali primerjati delež pozitivnih, le ta se je zmanjšal le za 1,9%!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:05 11.oktober 2021.

    Kot vse kaže je najbolj učinkovita metoda za zmanjšanje širjenja kovida solzivec in vodni top. Se pred mesecem se je govorilo kako bodo okužbe naraščale zaradi zbiranja protestnikov Butale!