Slovenija
14065 ogledov

Novi podatki: Slabše novice, rast v primerjavi s prejšnjim tednom

Covid-19 Profimedia
Število aktivnih primerov se je še nekoliko zmanjšalo.

Ob 4.232 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 497 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 11,7 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 43.281 hitrih testov, a ni podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je še nekoliko zmanjšalo in znaša 7.071, medtem ko se je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb malenkost povečalo in je trenutno 457. 

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko so potrdili 490 novih okužb, to pomeni približno 1,4 odstotno rast, a je bilo opravljenih tudi za 14 odstotkov več PCR testov. Delež pozitivnih, ki je prejšnji ponedeljek znašal 13,2 je bil včeraj nekoliko nižji.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se trenutno na državni ravni nahajamo v oranžni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa se zdravi manj kot 500 bolnikov. 

V zeleno fazo bomo prešli, ko bo tako sedemdnevno povprečje okužb kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov nižje od 300. To naj bi se po napovedih Inštituta Jožef Štefan, ki dnevno objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, zgodilo konec maja. 

A je treba ob tem povedati, da, čeprav se približujemo zeleni fazi epidemije, smo po evropskih merilih še vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi. Kriterij, ki ga je postavila naša vlada za zeleno fazo, je namreč povprečno manj kot 300 okužb na dan v zadnjem tednu. A nikar ne pričakujte, da nam bodo zaradi tega druge države odprle meje. Po skupnih evropskih kriterijih smo že vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi. Dobra novica pa je, da vsaj nismo temno rdeči.

Zaščitne maske na prostem Slovenija Mislimo, da smo blizu zelene faze, a v resnici smo zelo rdeči

Inštitut Jožef Štefan sicer ocenjuje, da epidemija v Sloveniji upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,78, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo. Epidemijo ustavlja spoštovanje zaščitnih ukrepov, naraščajoče število cepljenih ter prekuženi.

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • anne0 17:22 03.junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali pri posojilih med posamezniki, če ste resnični. V partnerstvu smo z ljudmi v dobri veri, ki so vam na voljo 24 ur na dan in 24 ur na dan, da ...prikaži več se odzovejo na vaše klice in pritožbe. Naše ponudbe posojil se gibljejo od 1.500 do 50.000 EUR s stopnjo 2%. Zadevno dobroimetje se povrne "v obdobju od 12 do 360 mesecev, odvisno od zahtevanega zneska". Upoštevajte, da delamo v vaše zadovoljstvo, eledgefinance@gmail.com prisrčno

  • Jernej65 11:59 18.maj 2021.

    In tako bo inštitut Jožefa Štefana izdal novo napoved, kdaj bomo prišli v zeleno fazo. Njegove napovedi so manj točne kot napoved preprostega kmeta, ki zjutraj pogleda v nebo in reče: "aha danes bo pa lepo vreme, mogoče pa celo dež".

  • Ender3 11:33 18.maj 2021.

    Avtorji pišejo, kot jim je naročeno. Kdor spremlja tuje medije, lahko opazi, da se povsod stanje izboljšuje, ukrepi se odpravljajo, naši odločevalci pa vstrajajo na prirejanju številk in psihiranju državljanov. Čas se jim neizbežno izteka in, za to bo moral nekdo odgovarjati.