Slovenija
11671 ogledov

NIJZ objavil podatke o okužbah: To kažejo ponedeljkove številke!

Covid-19 Profimedia
Epidemija še naprej upada.

V ponedeljek je bilo ob 5.471 opravljenih PCR testih potrjenih 1.950 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okuženih okuženih 35,6 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 95.318 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. Pozitivni hitri testi se sicer preverjajo s PCR testi, zato jih zajame zgornji podatek. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb trenutno znaša 1.687, medtem ko je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev trenutno 1.292.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 2.484 novih okužb, jih je bilo tokrat za približno 22 odstotka manj, kar je spodbuden podatek in kaže, da epidemija še naprej upada.

Stanje epidemije v Sloveniji je sicer kljub padanju v zadnjih desetih dneh še vedno zelo resno. V bolnišnicah se zdravi 1.005 covidnih bolnikov, od tega jih je kar 267 v oddelkih za intenzivno nego, kar presega zdravstvene kapacitete. Zaradi epidemije pred vrati bolnišnic namreč ostanejo številni necovidni bolniki, ki niso življenjsko ogroženi.

Logarjeva: Prosimo, spoštujte ukrepe!

Vodja strokovne skupine za covid Mateja Logar je včeraj opozorila, da je zdravsteno osebje, ki dela na covidnih oddelkih izčrpano in prebivalce še enkrat pozvala k spoštovanju ukrepov.  "Število novih okužb v populaciji že nekaj časa sicer pada. Vendar ta trend še vedno ni niti najmanj pozitiven v intenzivnih enotah," opozarja Logarjeva.

Samo v ljubljanskem UKC imajo v intenzivni negi in intenzivni terapiji hospitaliziranih 92 bolnikov, od tega 77 na enoti za intenzivno terapijo. "To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki  24 ur na dan potrebujejo prisotnost medicinskega osebja. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki bi brez sprejema v intenzivno nego in intenzivno terapijo v nekaj urah umrli," poudarja Logarjeva. 

Za novo leto bomo "le" rdeči

Po napovedih gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan bo število novih okužb še naprej upadalo, pri čemer pa v njegovih izračunih še ni upoštevana nova različica omikron, ki se je iz Južne Afrike že razširila po svetu. V Sloveniji je do sedaj še niso potrdili, so jo pa včeraj na sosednjem Hrvaškem, kjer so potrdili dva primera.

 | Avtor: IJS IJS

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta. "Vpliva božično-novoletnih praznikov za zdaj še nismo upoštevali. Novo različico omikron bomo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike," razlaga Leskovar. "Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • QSprm 10:25 07.december 2021.

    Kaj tocno famozno cepivo preprecuje in cesa ne, povejo dovolj zgovorno ravno tile grafi. Ce bi bilo vsaj priblizno tako ucinkovito kot ga opevajo, bi letos ne bili na slabsem kot lani, ko ni bil cepljen nihce. Pa ne se ...prikaži več dat zavajat z nekimi oslarijami o super nalezljivih sevih. Delta prihaja iz indije, kjer pa prakticno nihce ni cepljen. Pa se niti tam ne spopadajo z gorami trupel niti niso na robu izumrtja. Gre pa za zelo na gosto poseljeno obmocje z vec prebivalci, kot jih je v eu in usa skupaj

  • Avatar Leon
    Leon 10:08 07.december 2021.

    Vodja strokovne skupine za covid Mateja Logar je včeraj opozorila, da je zdravstveno osebje, ki dela na covidnih oddelkih izčrpano in prebivalce še enkrat pozvala k spoštovanju ukrepov. Zakaj ne gre gospa in ostali strokovnjaki pomagati in razbremeniti svoje kolege ...prikaži več namesto ,da nam vsak dan težijo enakimi podatki in ustvarjajo negativno klimo ?

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 10:05 07.december 2021.

    Če bi sledili grškemu alfabetu, bi delti sledil epsilon, omikron je namreč šele na 15. mestu!