Slovenija
21322 ogledov

Novi podatki: Velik padec okužb v primerjavi s preteklim tednom!

Covid-19
Število aktivnih primerov se je nekoliko povečalo.

Ob 3.537 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 718 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 20,3 odstotka. 

Opravljenih je bilo tudi 39.436 hitrih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je s tem nekoliko povečalo in znaša 12.331. Sedemdnevno povprečje  dnevnih okužb pa se je še nekoliko zmanjšalo in je trenutno 741.

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1.049 novih primerov, to pomeni za 31 odstotkov manj okužb, kar je dober podatek. 

V bolnišnicah se zdravi 652 bolnikov, kar je pet manj kot včeraj.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov po podatkih ustrezamo oranžni fazi, čeprav na ravni države še vedno veljajo ukrepi za rdečo fazo, kakor je pretekli teden na osnovi takratnih podatkov odločila vlada. Regijsko so odprte le terase lokalov, tam kjer so bili podatki o novih okužbah prekli teden bolj ugodni.

Prihodnji teden predvidoma regijski pristop

O morebitnem novem sproščanju zaradi izboljševanja epidemiološke situacije bo vlada predvidoma odločala v sredo. Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je na včerajšnji tiskovni konferenci napovedala regijski pristop. To pomeni, da bi se v ponedeljek lahko odprle meje regij, a ne tam, kjer bo epidemiološka slika slabša - rdeče regije naj bi ostale zaprte. Oranžna faza sicer predivideva tudi sprostitev predavanj na fakultetah, a bo do nje verjetno prišlo šele po praznikih. Prav tako je predvideno odprtje vseh trgovin in storitev. 

policija nadzor Slovenija Tako se bodo naslednji teden sproščale slovenske regije

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, optimistično piše, da epidemija upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,90, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo. S takim trendom bi v rumeno fazo, ki pomeni tudi sprostitev turističnih kapacitet, po oceni IJS morda lahko prišli v mesecu maju.

 | Avtor:
Prvomajske počitnice boste tako lahko preživeli v hotelu na Hrvaškem, ne pa v Sloveniji, kot pišemo v prispevku Prvomajski prazniki: V hotel na Hrvaško da, doma pa kljub boljši sliki ne. Seveda to velja za sedaj določene ukrepe, ki jih vlada lahko še spremeni, prav tako režim na meji. 

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Prvomajski prazniki: V hotel na Hrvaško da, doma pa kljub boljši sliki ne

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

V prognozi širjenja epidemije IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države v začetku aprila uspeli reprodukcijsko število zmanjšati za 25 odstotkov, a naj bi se zaradi sproščanja ukrepov spet dvignilo za deset odstotkov. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja, cepljenja ter bolj kužno angleško različico virusa, ki je v Sloveniji že prevladujoča. 

 | Avtor:

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:11 20.april 2021.

    Dajte že nehat s tem Cizljem in IJS. Vsak dan neki na novo izračuna. Aja je slovenski sev že izzvenel?

  • Decko 11:12 20.april 2021.

    Škodljivi so ukrepi ne ena viroza

  • izy 10:50 20.april 2021.

    Dejte prenehat s to kurčevo statistiko in pišite kakšno lepo zgodbo rajši. Raziskujte kdo ima vse koristi v zdravstvu na ta račun