Slovenija
28 ogledov

Novi poskusi goljufij na spletni banki

Prevare na svetovnem spletu. Shutterstock
Slovenske banke so že od petka na udaru nepridipravih.

Tarče napodov so sicer od petka že skoraj vse slovenske banke oziroma komitenti bank Nova ljubljanska banka (NLB), Nova kreditna banka Maribor (NKBM), SKB banke in Abanke. Na SI-CERT, nacionalnem odzivnem center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, pojasnujejo, da so že v petek začeli prejemati prijave o elektronskih sporočilih, ki želijo uporabnike slovenskih bank prepričati, da na lažna spletna mesta vpišejo podatke za dostop do e-bančništva.

Elektronska sporočila so kratka in vsebujejo poziv uporabnikom, naj obiščejo spletno mesto banke. Uporabnike pa pozivjajo, da je "vaš račun trenutno prekinjen. Iz varnostnih razlogov morate sinhronizirati varnostni ključ", "prejeli ste novo varnostno opozorilo" ali "naše spletno bančništvo je bil spremenjen. Iz varnostnih razlogov morate aktivirati svoj spletni dostop".

Na SI-CERT sicer opozarjajo, da so sporočila poslana z neveljavnim naslovom pošiljatelja (v domeni, ki ne obstaja). Sporočilo vsebuje povezavo na posredniško spletno mesto, ki obiskovalca nato usmeri naprej na phishing strani (ti. “landing site”). Na SI-CERT trenutno rešujejo problem v sodelovanju z bankami in slovenskimi ponudniki ter poskušamo zamejiti razpošiljanje sporočil ter odstraniti spletna mesta s pomočjo partnerjev v tujini.

NA SI-CERT uporabnikom na svetujejo, da se v primeru, ko so sporočilo prejeli in sledili povezavi in vpisali podatke, takoj obrnejo na svojo banko in jih obvestijo, da so morda žrtve phishing napada.

Komentarjev 2
  • Ronald Reagan 18:28 26.januar 2015.

    NKBM ima kar dobro zaščitole neumnost strank je včasih neizmerna

  • Papaja Popi 18:01 26.januar 2015.

    Očitno se jim izplača, če jih tako spletno napadajo.To pomeni, da imajo banke slabo, oziroma zanič zaščito.