Slovenija
24 ogledov

Novi poskusi spletnih goljufij

Spletna banka NLB Klik omogoča spremenjeno vstopno stran Klika – individualne na Žurnal24 main
V NKBM so zaznali nove poskuse spletne goljufije, tako imenovanega phishinga.

Tokrat gre za zavajajoča elektronska sporočila, ki prejemnike obveščajo o domnevni spremembi splošnih pogojev NKBM, novem sporočilu v nabiralniku in podobnem, hkrati pa jih spet pozivajo k izbiri povezave, ki vodi na ponarejeno prijavo v lažno spletno banko Bank@Net.

Namen takšnih sporočil je isti kot pri preteklih poskusih phishinga: prepričati prejemnika sporočila, da izbere priloženo (ponarejeno) povezavo, ki je namenjena nelegalni pridobitvi uporabniških podatkov, ti pa goljufom omogočajo poskus zlorabe in odtujitve finančnih sredstev tistega, ki takemu sporočilu nasede, so sporočili iz NKBM.

Kako se zavarovati?

Banka o pojavu lažnega elektronskega sporočila že obvešča uporabnike spletne banke in jim ponovno svetuje, naj ne odpirajo povezave oz. se v nobenem primeru prek nje ne prijavljajo v ponarejeno spletno banko.

Ponavljajo, da NKBM nikoli, in tudi sedaj, ne pošilja nobenih tovrstnih sporočil. Če je po kliku na ponujeno povezavo zahtevana prijava v spletno banko, je to zanesljiv znak, da gre za prevaro, opozarjajo. Banka tudi nikoli ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov po elektronski pošti, niti jih na ta način svojim uporabnikom ne sporoča.

Uporabniki so varni, če se v spletno banko Bank@Net prijavljajo izključno prek spletne strani NKBM www.nkbm.si. Če pa so se kljub temu prijavili v tako ponarejeno spletno banko, naj o tem nemudoma obvestijo NKBM na elektronski naslov spletneprevare@nkbm.si.

V NKBM še svetujejo, naj stranke vedno pozorno pregledajo spisek plačil, ki jih potrjujejo, saj so med njimi lahko tudi ponarejena. Ta naj nemudoma izbrišejo.

Komentarjev 1
  • bfilipe 09:19 06.februar 2015.

    Res bi se malo povprašal o kredibilnosti razno raznih strokovnjakov, ki trosijo nebuloze na teh drugorazrednih TV oddajah..a ta bi kar zadeve glede informacijske varnosti komentiral..mislim, do kje pa je kolega prišel s študijem teh zadev..dajte no prosim, malo preverite ...prikaži več za kaj so komentatorji kvalificirani preden jih privlečete na TV..to pa je res podn od podna..http://www.24ur.com/novice/it/pozor-uporabnikom-spletnih-bank-v-sloveniji-te-dni-najbolj-mnozicen-in-sofisticiran-napad-spletnih-goljufov.html