Slovenija
15 ogledov

Novi poslanci prvič v službo v sredo

Predaja poročila o volitvah
1/5
Boštjan Tacol
Predsednik Danilo Türk ustanovno sejo novega parlamenta sklical za sredo 21. decembra.

Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela poročilo o izidu glasovanja na predčasnih državnozborskih volitvah, ki so potekale četrtega decembra. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je nato poročilo predal predsedniku republike, ki je sklical ustanovno sejo novega sklica državnega zbora.

Potrjevali bodo svoje mandate

Predsednik Danilo Türk je ustanovno sejo sklical za sredo 21. decembra.

Na ustanovni seji sicer novoizvoljeni poslanci potrdijo svoje mandate in izvolijo tudi predsednika parlamenta. S konstituiranjem novega državnega zbora pa bo prenehal mandat staremu sklicu državnega zbora.

Mandatar do božiča

Po ustanovni seji bo predsednik Türk začel pogovore s parlamentarnimi strankami o mandatarskem kandidatu. Časa za predlaganje kandidata ima 30 dni po ustanovni seji, po Türkovih besedah pa bi mandatarja morali dobiti do novega leta, vlado pa na začetku januarja. Po neuradnih podatkih naj bi predsednik države sicer pogovore s strankami začel v tednu med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.