Slovenija
50228 ogledov

Sveže objavljeni posnetki požara na Krasu vzamejo dih. Noro!

Požar na Krasu Profimedia
Posnetki iz policijskega helikopterja.

V 17-tih dneh, ko so na goriškem in komenskem Krasu gasili več obsežnih požarov, je pri gašenju pomagalo okrog 13.000 poklicnih in predvsem prostovoljnih gasilcev.

Kljub velikemu številu aktiviranih gasilcev se nikomur ni zgodilo kaj hujšega. Našteli so le okoli 60 manjših poškodb, kamor štejejo nekaj manjših opeklin in težav zaradi vdihovanja gostega dima. "Delovali smo na zelo nevarnem terenu, tako zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev kot zaradi visokih temperatur in samega požara," je pred dnevi dejal vodja intervencije Simon Vendramin.

V kakšnih razmerah so se borili proti ognjenim zubljem in kako so bili ti videti iz zraka, je moč videti iz prizorov, posnetih s termo kamero iz policijskega helikopterja, ki jih je med preleti obsežnega prizorišča požara posnel Andrej Rogelja, vodja zračnih sil pri Gasilski enoti Nova Gorica. 

Več o izpovedih gasilcev lahko preberete tukaj.

Predsednik vlade Robert Golob je že napovedal sodelovanje Slovenije v programu rescEU, ki skrbi za preventivne mehanizme zaradi naravnih nesreč. Izpostavil je problematiko, na katero v zadnjih dneh opozarjajo številni, da za gašenje nimamo namenjenega letala, temveč zgolj helikopterje. Obenem je napovedal rešitev vprašanja financiranja prostovoljnih gasilcev, saj številni med njimi koristijo dopust za sodelovanje pri intervenciji.

Uradna ocena škode še neznana

Kakšna je škoda v gozdovih po največjem požaru v zgodovini Slovenije, zaenkrat uradno še ni znano. Zavod za gozdove je sicer že začel z ocenjevanjem, ki bo trajalo do 31. avgusta, po prvih ocenah pa je uničenih okoli 3600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč. Pogoreli so predvsem borovi gozdovi, nekaj med njimi je tudi različnih listavcev, poškodovani pa so bili tudi podrasti in travniki, nekaj kmetijskih površin, ki niso blizu naselij, predvsem oljčniki in vinogradi.

Sanacija bo trajala več let, je ob obisku Krasa povedal državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Darij Krajčič. Kakšen bo sanacijski načrt, bo jasno do konca septembra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 13:24 05.avgust 2022.

    Golog in rescu EU? - jaka organizacija! mr. Taubija zanimajo samo civilne iniciative.Tu pa ne bo nekih finančnih efektov... (https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/what/civil-protection/resceu_en)