Slovenija
1399 ogledov

Z odstranjevanjem se mudi, da ne bi spet zagorelo

Požar na Krasu Civilna zaščita
Po požaru na Krasu mora biti les iz posek odstranjen do 20. avgusta. Kakšna je škoda na terenu, še ni znano.

Največji požar v zgodovini Slovenije je pogašen, a zdaj se delo šele začenja. Sanacija bo trajala več let, je ob obisku Krasa povedal državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Darij Krajčič. Kakšen bo sanacijski načrt, bo jasno do konca septembra. 

Po oceni Zavoda za gozdove Slovenije je požar zajel 2800 hektarjev gozda. V času požara je bilo izvedenih več interventnih posekov gozda, s čimer so poskušali preprečiti napredovanje ognja. Les iz teh območij je treba do 20. avgusta odstraniti, je odredil poveljnik Civilne zaščite. Če bi ta les namreč ostal na terenu, bi v primeru novega požara lahko predstavljal nevarnost za nastanek novih žarišč. 

požar Kras Kras Slovenija Izpoved gasilca: "Po desetih dneh smo izmučeni, spali smo po dve, tri ure."

Pristojni so si danes ogledali stanje na terenu, s katerega že poteka odvoz lesne mase. Kot je povedal Miha Zupančič iz družbe Slovenski državni gozdovi, je trenutno na aktivnih deloviščih 20 njihovih sodelavcev s področja vse Slovenije. SIDG je zadolžen za odstranitev vse posekane gozdne mase. Zasebnim lastnikom so pustili, da s svojih parcel sami odstranijo gozdno maso, tam, kjer lastniki tega interesa niso izkazali, bo to izvedel SIDG. V prihodnjih dneh bodo svoje ekipe na terenu še okrepili. Zupančič ocenjuje, da jim bo do 20. avgusta uspelo očistiti površino skladno z načrtom. 

požar Kras | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri odstranjevanju bodo v želji po čim večjem izplenu poskušali presortirati gozdno maso. Vendar pa je, tako Zupančič, večji del gozdne mase poškodovan in ga bodo predelali v sekance. Denar od prodaje bo razdeljen med lastnike gozdov glede na njihov delež. 

Kakšna je škoda, še ni znano. To naj bi bilo jasno po pripravi načrta sanacije, pri ocenjevanju pa si bodo pomagali tako z ogledi na terenu, tako na tleh in iz zraka kot z letalskimi posnetki, ki jih bo zagotovilo ministrstvo za obrambo. 

požar Kras | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 14:21 03.avgust 2022.

    hm tole kar je ostalo je neke vrste oglje. ni pa trave.. suhe trave, torej ni dosti možnosti za požar. mislim da bi en strokovnjak lepo ugotovil da na pol požgana drevesa brez suhe podrasti bi se težko vžgala. je ...prikaži več mogoče bolj pametno da se sile usmerijo v sečnjo suhe trave in odstranjevanje suhe podrasti in grmovja. ampka jest tako nič ne vem in samo bluzim.

  • pravičnik77 14:16 03.avgust 2022.

    poberejo naj še vso steklovino, ki leži naokoli. Tega je toliko, da ne moreš verjeti. Ni čudno da samo zagori.

Sorodne novice