Slovenija
11090 ogledov

Poglejte, kaj so sinoči pripravili za reševalce

Zahvala Kostanjevica na Krasu
1/5
Civilna zaščita
Krajani Kostanjevice na Krasu so nad vasjo razobesili majice in se zahvalili junakom.

Kostanjevica na Krasu je bila zadnjih 15 dni središče Slovenije v boju z ognjeno stihijo na Krasu. V kraju je bil namreč intervencijski štab, kjer so se prepletale poti gasilcev iz vse Slovenije in drugih služb iz sistema zaščite in reševanja.

Požar na Krasu Gasilci Slovenija "Dež je spet zatajil"

Tudi v številnih drugih krajih v občinah Miren - Kostanjevica, Komen in Renče - Vogrsko so se iz dneva v dan pojavljali novi in novi zapisi zahval in hvaležnosti gasilcem in gasilkam ter pripadnikom in pripadnicam ostalih služb sistema zaščite in reševanja, v katerega spadajo med drugim tudi policija, slovenska vojska, civilna zaščita, nujna medicinska pomoč, Rdeči križ s številnimi prostovoljci, gozdarji...

Zahvala Kostanjevica na Krasu | Avtor: Civilna zaščita Civilna zaščita

"Predvsem v Kostanjevici na Krasu so se iz dneva v dan, ob menjavah gasilskih in drugih enot, odvijali prizori, ki si jih bodo vsi zagotovo zapomnili," pravijo v regijskem štabu Civilne zaščite. "V središču kraja so se zbirali mladi in malo manj mladi, gasilcem, vojakom in drugim izročali ohlajeno pijačo, vodo, sadje, jim zaploskali, jih spodbujali, ko je bilo vsem najtežje..."

"Vsi so bili ena sama velika ekipa v boju proti grozeči nevarnosti. Ne gre pozabiti, da je bil to največji požar v zgodovini Slovenije in zagotovo eden najnevarnejših zaradi neverjetnega števila neeksplodiranih ubojnih sredstev še iz I. svetovne vojne," opominjajo.

Zahvala Kostanjevica na Krasu | Avtor: Civilna zaščita Civilna zaščita

V Kostanjevici so krajani prišči na idejo, da bi iz hvaležnosti za gasilce iz vseh druđtev in druge službe organizirali akcijo zbiranja opreme in majic. Akcija je uspela in sinoči so v središču kraja že obesili na ogled prvo serijo iz zbirke. 

Zahvala Kostanjevica na Krasu | Avtor: Civilna zaščita Civilna zaščita

Spodaj v celoti objavljamo tudi uradno zahvalo krajanov Kostanjevice na Krasu:

Za nami so težki dnevi, polni agonije, stresa in predvsem obupa. Kostanjevica na Krasu je postala “center” Slovenije, naš Goriški Kras pa je iz dneva v dan izgubljal podobo in dušo za katero so poskrbeli naši predniki. Da smo lahko živeli v takem okolju je trajalo stoletje. Ljudje so skrbeli za svoje gozdove, obdelovali površine, Kras je postal zelena turistična destinacija. V teh dneh pa se žal od teh podob poslavljamo, od Krasa kjer so rastli mogočni bori, ki so nas in divje živali varovali pred burjo in mrazom. Tu je novo obdobje, naša pokrajina je ranjena, naša srca strta, a s skupnimi močmi bomo povrnili življenje v Miren Kras.

Zahvaljujemo se vsem prostovoljnim in poklicnim gasilcem, štabu ki je bil stacioniran v Kostanjevici na Krasu, zračnim silam, civilni zaščiti, vojski, rdečemu križu, nujni medicinski pomoči, policiji, sekačem in gozdarjem, lovcem, prostovoljcem, našemu županu ter vsem, ki ste krotili to ognjeno pošast.

Tragedija, ki nas je zaznamovala nas je hkrati tudi povezala. Pomoč je prihajala iz vseh koncev, srčnost je zmagala.

Nenazadnje pa hvala iz srca našemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu iz Kostanjevice na Krasu, za vas je bila misija težja saj ste kljub izčrpanosti branili naše vasi do zadnjega atoma moči.

Kras se vam klanja mi se vam klanjamo.

Občudujemo vaš pogum in moč, z gasilskim pozdravom NA POMOČ.

KS Kostanjevica na Krasu in njeni krajani

Komentarjev 1
  • Beulah_Folks 12:12 30.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦