Slovenija
17 ogledov

Novi prostorski načrt na referendumu

Miha Jazbinšek (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Prebivalci Ljubljane bodo, kot vse kaže, o novem prostorskem načrtu odločali na referendumu. Zahtevo zanj sta predstavila ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek in arhitekt Fedja Košir.
To delo ni bilo opravljeno dovolj odgovorno, glede na vsebino, glede na postopek sprejemanja in glede obveščenosti javnosti.
Arhitekt Fedja Košir

Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek bo predlagal, da na prvi redni seji mestni svetniki odločajo o njegovi zahtevi za razpis referenduma o prostorskem načrtu.

"Ali ste za to, da se uveljavita odloka o strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu, ki ju je mestni svet sprejel na seji 5. julija?" Tako se bo glasilo vprašanje, ki ga želi mestni svetnik Miha Jazbišek postaviti Ljubljančanom.

Kot pravi pričakuje, da bo župan Zoran Janković njegovo zahtevo za razpis referenduma dal na dnevni red prve redne seje mestnih svetnikov. Izredne seje glede tega namreč Jazbinšek ne bo zahteval.

Janković referendumu ne bo nasprotoval
"Definitivno bomo dovolili zbiranje podpisov in se lahko začne 1. septembra. Kar pomeni, da so mestni svetniki iz strank opozicije dosegli cilj. Ne glede na škodo, ki jo delajo Ljubljani, bodo imeli možnost razpravljati v predvolilnem času,
” pravi ljubljanski župan Zoran Jankovič o pobudi za vložitev zahteve za razpis naknadnega referenduma. Na njem naj bi se Ljubljančani odločali o tem, ali so za uveljavitev odloka o občinskem prostorskem načrtu MOL za strateški in izvedbeni del.

Skrajni čas je, da se ustavi avtoritarno vladavino, da se konča totalitarno vodenje mesta.
Andrej Aplenc, strokovni svetovalec iniciative Tržnice ne damo

Preverjanje pobude teče v smeri referendumskega vprašanja. Glede na to, da imamo dva sklepa, strateški in izvedbeni, preverjamo, ali bi morali biti v referendumu zapisani dve vprašanji,” pojasnjuje župan. Janković tudi meni, da bi moral biti referendum stvar presoje ustavnega sodišča. “Tako kot je ustavno sodišče v preteklosti zavrnilo možnost referenduma glede proračuna, po mojem mnenju tudi ni možen ta referendum glede na strokovne podlage.” Po besedah Mirana Gajška iz oddelka za urejanje prostora MOL je namreč dokument strokovno in interdisciplinarno delo, sprejet pa je po določenih postopkih. "S tem zamikom uveljavitve se dela velika gospodarska in tudi družbena škoda v glavnem mestu Republike Slovenije," še pravi Gajšek.

Ustavitev del
Med drugim se bo zaradi tega ustavila gradnja in urejanje vseh parkirišč, širjenje Kajuhove in Litijske ceste, ki naj bi dobila tudi pločnik in kolesarsko stezo, rekonstrukcija Nemške ceste, urejanje križišča na Ižanki in Črni vasi. Problem je tudi širjenje odlagališča na Barju, gradnja oziroma urejanje številnih vrtcev, domov za starejše, načrtovanje stanovanj in mnogi drugi projekti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.