Slovenija
198 ogledov

Novi šef Mecatorja: "Časi so kompleksni, izzivi številni"

Tomislav Čizmić Anže Petkovšek
Z mesta predsednika uprave družbe Mercator, d. d. je sporazumno odstopil Toni Balažič. Na njegovo mesto prihaja Tomislav Čizmić.

Nadzorni svet družbe Mercator je na podlagi sporazuma o predčasnem prenehanju mandata predsednika uprave odpoklical Tonija Balažiča brez kakršnih koli krivdnih razlogov na strani predsednika uprave, so sporočili iz Mercatorja. Nadzorni svet je za novega predsednika uprave s petletnim mandatom imenoval Tomislava Čizmića. V upravi družbe ostaja član uprave Igor Mamuza.

Balažič: Nastopil je trenutek za novo ekipo

Toni Balažič se je ob odhodu iz podjetja, na čelu katerega je bil pet let, zahvalil vsem zaposlenim. Prepričan je, da bodo prav zaradi zaposlenih potrošniki ostali zvesti najboljšemu sosedu. "V petih letih smo speljali tri zelo kompleksne procese. Zadovoljen sem z narejenim," je dejal Balažič, ki je presodil, da je nastopil trenutek, ko lahko vodenje prepusti novi ekipi. "Tudi z vidika dogajanja na trgu je to povsem legitimno," je na vprašanje, kaj je razlog za njegov odhod, odvrnil Balažič. 

Ob tem je spomnil, da je Mercator z bankami podpisal sporazum, po katerem je podjetje do leta 2020 stabilno. Največji slovenski trgovec po njegovih besedah ostaja dober plačnik. "V zadnjih treh letih smo roke plačila dobaviteljem skrajšali  s 106 na 78 dni. Verjamem, da bo tako ostalo še naprej," je izpostavil. Proces prodaje Mercatorja Agrokorju je po njegovem mnenju bil izpeljan korektno in "tako, da smo objektivno zaščitili vse deležnike, tudi dobavitelje in zaposlene". 

Čizmić: Spoštovali bomo zaveze

Vodenje Mercatorja tako prevzema Tomislav Čizmić, ki se je svojemu predhodniku zahvalil za sodelovanje. "Zavedam se, da so tudi danes časi kompleksni in izzivi številni. Verjamem v sodelavce in zaposlene, ki so najmočnejši del Mercatorja," je v prvi izjavi dejal Čizmić.Napovedal je, da bo Mercator še naprej spoštoval vse svoje zaveze, se še naprej razvijal in delal na še boljši ponudbi. 

Čizmić ni želel komentirati dogajanja v Agrokorju in tega, kaj naj bi za Mercator pomenil načrt prestrukturiranja, ki ga je začel novi Agrokorjev menedžer Antonio Alvarez III. Alvareza naj bi izbrala ruska Sberbank. V prvi vrsti bo poskušal zagotoviti stabilnost Agrokorja. Kot je že včeraj dejal, jamstva, da mu bo uspelo prestrukturirati Agrokor, ne more dati. 

Kdo je Tomislav Čizmić?

Tomislav Čizmić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Čizmić se je Skupini Mercator pridružil leta 2013, sprva kot član uprave, kasneje pa tudi kot predsednik uprave Mercator Hrvaška. Septembra 2014 je prevzel vodenje najzahtevnejšega projekta v skupini in sicer vodenje projekta integracije in realizacije sinergij Mercatorja in Agrokorja na petih trgih. V zadnjem času je bil znotraj Mercatorja zadolžen za integracijo in uresničevanje sinergij na ključnih poslovnih funkcijah. V začetku lanskega leta je bil pomočnik generalnega direktorja Mercator Srbija, nato pa je v Sloveniji kot pomočnik člana uprave in direktor področja poslovne podpore vodil upravljanje najpomembnejših projektov na ravni Poslovnega sistema Mercator. 

"Pred štirimi leti sem začel v Mercatorju na Hrvaškem in danes prevzemam vodenje celotnega Mercatorja v polni skrbi za kupce, zaposlene, dobavitelje in družbeno okolje na vseh njegovih trgih. Seveda se zavedam trenutne kompleksnosti situacije, vendar sem prepričan, da bomo delali dobro in izpolnjevali vse prevzete obveznosti do naših partnerjev ter nadaljevali razvoj Mercatorja in krepili njegov položaj na trgu. Mercator ostaja največji zaposlovalec v Sloveniji, ki bo tudi vnaprej izpolnjeval vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države," je ob imenovanju dejal Čizmić. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Alen Jazbec 13:21 06.april 2017.

    hrvat je tat, ma kake obljube dejte no že na zemljo stopiti!!!! Najbolj zahrbtne gnoide vesolja so hrvatarji nagravžni!!!!

  • Igorgeus 13:20 06.april 2017.

    Izčrpali ga bodo prvo sekundo, ko bodo lahko.

  • Alen Jazbec 13:20 06.april 2017.

    Naj crknejo golazen lopovska. nabasal žepe, sedaj pa naj drugi odplačujejo, e ne, jebite se govno nagnusno!!!!