Slovenija
3822 ogledov

Novi vladarji v Mercatorju naj bi bili Rusi

Mercator
1/2
Saša Despot
Začasni upniški odbor koncerna Agrokor je danes, več kot 14 mesecev od uvedbe hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, sprejel dogovor o poravnavi.

Dogovor še ni bil javno predstavljen, po poročanju hrvaških medijev bosta ruski banki Sberbank in VTB prišli do okoli 47-odstotnega deleža novega Agrokorja.

Predstavnica velikih dobaviteljev v začasnem svetu upnikov in prokuristka družbe Kraš Marica Vidaković je po današnjem srečanju izredne uprave in članov začasnega sveta upnikov s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izjavila, da poravnava ne pomeni konec dela v Agrokorju. Ocenila je, da je "najtežji in najobsežnejši" del za njimi, sledi pa čas za implementacijo in sklenitev postopka, po katerem pričakujejo, da bodo podjetja "normalno delovala".

Pogodbo o poravnavi, s katero so soglašali, mora potrditi zagrebško gospodarsko sodišče. Celotni dokument poravnave obsega 7000 strani, obravnavo na sodišču pa je po poročanju hrvaških medijev pričakovati 4. julija. Rok za končno potrditev poravnavo poteče 10. julija.

Bo dogovor zaradi 135 milijonov razlogov zminiral Adris?

Glede na to, da je poravnavo potrdil začasni svet upnikov in ne redni svet upnikov, je možno pričakovati izpodbijanja na sodiščih, ki bi lahko sprožili nezadovoljni upniki. Med najbolj nezadovoljnimi upniki je rovinjska Adris skupina, ki meni, da je bila poravnava "nepoštena". Adris terja od Agrokorja približno milijardo kun (135 milijonov evrov).

Sberbank, ki je največja upnica Agrokorja, bo imela v novem Agrokorju 39-odstotni delež, VTB pa osemodstotni delež. Lastnikom obveznic bo pripadlo 25 odstotkov novega koncerna. Približno 12 odstotkov bodo dobile banke, ki delujejo na Hrvaškem, kot so Zagrebačka banka, Splitska banka in OTP banka, medtem ko si bodo dobavitelji ter posojilodajalci - med drugim družbe Saponia, Franck in Sokol Marić - razdelili po štiri odstotke vrednosti novega Agrokorja.

Med drugim so hrvaškim dobaviteljem zagotovili, da bodo v naslednjih petih letih imeli prostor na policah Konzuma, slovenskega Mercatorja in srbske Idee.

Vrednost Agrokorja je ocenjena na 2,8 milijarde evrov, približno 90 odstotkov pa odpade na 10 podjetij znotraj koncerna Agrokor. Od 77 podjetij iz sestave Agrokorja je 27 solventnih.

Največja upnica Sberbank bo imela možnost zamenjave 18 delnic Mercatorja za delnice novega Agrokorja, če bodo izpolnjeni določeni pogoji, je danes poročal Jutarnji list. Večernji list pa omenja, da bo Sberbank dobila 1,6-odstotni delež koncerna v zameno za delnice Mercatorja.

Vseh 55 bank upnic Mercatorja bo moralo soglašati

Mercator sicer ne bo mogel postati del novega Agrokorja, če se s tem ne bo strinjalo vseh 55 Mercatorjevih bank upnice, med katerimi so tudi velike slovenske banke v državni lasti na čelu z NLB, so medtem že večkrat poročali slovenski mediji.

Po neuradnih informacijah časnika Delo je Mercator bankam upnicam, podpisnicam sporazuma o finančnem prestrukturiranju, predlagal, da bi za spremembo lastništva zadostovalo soglasje treh četrtin bank upnic namesto vseh 55. Ker vse banke tega niso podprle, se takšna ideja ni uresničila.

Iščejo kupca, ki bi odkupil Mercator

Delo je danes poročalo tudi, da se v Sloveniji, med drugim v strokovnem svetu, ki ga je izključno za vprašanje usode Mercatorja znotraj finančnega prestrukturiranja Agrokorja ustanovil gospodarski minister Zdravko Počivalšek in v katerem sedita med drugim prva moža Modre zavarovalnice Borut Jamnik in NLB Blaž Brodnjak, preigravajo možnosti, kako bi največjega slovenskega trgovca izvzeli iz sistema Agrokorja, recimo tako, da bi ga kupil kak zasebni sklad. Zanimanje neuradno menda obstaja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • migi 19:55 19.junij 2018.

    se strinjam....beda od bede...nateg s pikami...po drugi strani pa daleč najdražji.....in...naj ga kar imajo!!!!!

  • miki1234 19:13 19.junij 2018.

    naj kr imajo to bedo od mercatorja. Nlb pa naj ne fantazirajo o odkupu, ker davkoplačevalci ne mislimo reševati še te neprofitne luknje brez dna...