Slovenija
5308 ogledov

Novi vlaki, cenejše vozovnice in nakup preko interneta

Novi vlaki Stadler Slovenske železnice
Novosti, ki jih napovedujejo pri Slovenskih železnicah, da bi podvojili število potnikov.

Pri Slovenskih železnicah obljubljajo, da bodo leta 2031 prepeljali dvakrat več potnikov, kot jih prepeljejo sedaj. "Podpisali smo pogodbo za nabavo 26 novih potniških motornih garnitur, kar je bistveno za preboj na področju javnega potniškega prometa in podlaga za uresničevanje naše strategije," je na današnji tiskovni konferenci povedal Boštjan Koren, direktor SŽ - Potniški promet. "Po njej nameravamo do leta 2013 posodobiti potniški promet, ne samo z novimi vlaki, ampak tudi s sodobno storitvijo, ki se bo odražala tako, da bomo na koncu prepeljali približno 22 milijonov potnikov. Za primerjavo, sedaj jih prepeljemo 14 milijonov." 

Nakup preko spleta in na kartomatih

Že letos naj bi zaživel nov sistem, preko katerega bo možen nakup vozovnic preko spleta, v nadaljevanju pa bodo kupili in postavili tudi kartomate na postajah.

Skupaj z ministrstvom za infrastrukturo izvajajo projekt integracije javnega prometa. "Vpeljali smo integrirano vozovnico za dijake in študente, v nadaljevanju pa jo bomo za vso populacijo," razlaga Koren in napoveduje tudi nižje cene vozovnic. 

Novi vlaki Stadler Slovenija Slovenija bo dobila nove potniške vlake, med drugim tudi dvonadstropne

Nižje cene abonentskih vozovnic

"Prva novost se nanaša na naše zveste potnike, torej tiste, ki vsakodnevno potujejo, so abonentske vozovnice," je pojasnil Miloš Rovšnik, pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet. "Za abonentske vozovnice, to so mesečne, letne ali polletne, je sedaj veljalo, da je potrebno za potovanja z vlaki višjega ranga, kot je InterCity, doplačati. Po novem tega doplačila ne bo, kar pomeni približno 15 odstotkov nižjo ceno."

Cenejše letne karte

Da bi potnike pritegnili k nakupu letnih vozovnic, bodo pocenili tudi slednje. "Letna vozovnica, ki je do sedaj pomenila deset mesečnih, bo po novem pomenila osem mesečnih, polletna pa bo temu primerno za polovico cenejša," je napovedal Rovšnik. "V tem smislu gremo v trend podobnih ponudb za spodbujanje prometa z javnimi prevoznimi sredstvi, kot jih poznajo v tujini, na primer v Nemčiji."

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Izletko za vikende

Da bi spodbudili izletniška potovanja za vikend in praznike, bodo uvedli vozovnico "IZLETka". Za 15 evrov boste lahko potovali neomejeno po vsej Sloveniji, ob sobotah, nedeljah in praznikih, pet dni skupaj, pri čemer mora biti prvi dan potovanja sobota, nedelja ali praznik. Nadgradnja "IZLETke" bo "Družinska IZLETka", ki jo bodo lahko za 30 evrov kupili imetniki družinske kartice. "Takšno potovanje bo mogoče celo za deset oseb, odvisno od tega, koliko oseb je vpisanih na družinski kartici," je razložil Rovšnik. 

Zlatka za starejše

Za starejše od 65-let bo na voljo "Zlatka", letna karta, s katero se bodo lahko potniki vozili neomejeno na vseh relacijah po Sloveniji. Zanjo bo potrebno odšteti 299 evrov, v primeru nakupa v paru pa le 499.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • brencl 06:59 22.maj 2018.

    Brez skrbi, saj bodo nabavili tudi nekaj spačlnikov, ki bodo vozili na relaciji KOPER - HODOŠ !!!

  • Avatar Leon
    Leon 16:52 21.maj 2018.

    Novi vlaki, cenejše vozovnice in nakup preko interneta.............povprečna hitrost 45km/h !

  • sonyrio 16:40 21.maj 2018.

    Naj najprej infrastrukturo popravijo in dogradijo še kaj nove, pol naj pa gredo v nakup novih vlakov. Siemensi so še čisto ok za naše razmere, takratni novi "hitri" ICS so bili pa itak denar skozi okno.