Slovenija
9303 ogledov

Slovenija bo dobila nove potniške vlake, med drugim tudi dvonadstropne

Novi vlaki Stadler
1/3
Slovenske železnice
Slovenske železnice bodo pomladile potniški vozni park, obetamo si celo dvonadstropne vlake.

Slovenske železnice (SŽ) so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročili 25 novih potniški garnitur v vrednosti 169 milijonov evrov brez DDV, a kot je ob podpisu pogodbe pojasnil Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic, so na račun višje cen od pričakovane, na koncu izpogajali še za dodatno garnituro ob nespremenjeni ceni. Vlada bo, kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, za nakup novih vlakov od leta 2019 do 2031 prispevala 165 milijonov evrov.

Na včeraj oddano naročilo lahko upravičeni pritožniki v roku osmih dni še zahtevajo revizijo postopka.

Stadler, čigar potniške garniture vozijo po tirih v 28 državah, med drugim tudi v sosednji Avstriji, Italiji in na Madžarskem, bo za ta znesek dobavil deset dvonadstropnih garnitur, deset enonadstropnih in pet dizlov. Na Slovenskih železnicah pa začetek dobave potniških garnitur načrtujejo že za prihodnje leto.

Nadzorni svet Slovenskih železnic je nakup novih Stadlerjevih potniških garnitur odobril že marca, a so železnice za sklenitev posla potrebovale še soglasje SDH. Švicarska družba Stadler je sicer edina, ki se je lani konec septembra prijavila na razpis, a je bila njihova cena višja od pričakovane. V Slovenskih železnicah se na koncu le niso odločili za ponovitev postopka, ker bi med drugim to projekt prenove zastarelega voznega parka precej podaljšalo.

Ker so bili na Slovenskih železnicah po poročanju STA pred dilemo, ali razpis ponoviti, so najeli nemško-dansko podjetje Realistic, ki je opravilo primerjavo cen z dobavami v Evropi od leta 2012-2017. Družba je ocenila, da je omenjena ponudba okoli šest odstotkov cenejša, je še pojasnil Mes in dodal, da so se nadaljevali pogovori s Stadlerjem v okviru katerih so izpogajali še dodatno, 26. vozno sredstvo.

Na železnicah so zadnjič potniške vlake, Siemensove, kupovali okoli leta 2000, v povprečju pa so potniške garniture danes stare približno 30 let.

Novi vlaki Stadler | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Komentarjev 4
  • Dušan Jakič 14:25 19.april 2018.

    Super, zdaj rabijo pa samo še potnike! haha

  • Avatar Leon
    Leon 12:31 18.april 2018.

    Slovenija bo dobila nove potniške vlake, med drugim tudi dvonadstropne...............ki jih bodo razstavili v zabojniku na koprskem terminalu .

  • albert64 03:11 18.april 2018.

    Pilotiral jih bo Vili Kovačič