Slovenija
90492 ogledov

Nov zakon: Pozor, psov ne boste smeli imeti več privezanih z ovratnico

pes Saša Despot
Predlog celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Med drugim bosta prepovedana privezovanje psov ter usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih in za pridobivanje kož ali krzna. Na matičnem odboru sprejeli dopolnilo Levice, da bo moral biti vaš pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico.

Novi zakon celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Med drugim bosta prepovedana privezovanje psov ter usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih in za pridobivanje kož ali krzna. Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga je danes že poslal v obravnavo na plenarno zasedanje, sodeč po razpravi in glasovanju predlagane rešitve uživajo širšo podporo. Predlog novele, skupaj s sprejetimi dopolnili, je namreč podprlo 14 članov odbora, proti ni bili nihče.

Korak bližje strožjemu zakonu, ki določa: 

Privezovanje psov bo prepovedano, natančno pa bodo določene izjeme, ko je privezovanje nujno, na primer na sprehodu ali pri veterinarju. 

 1. Na odboru je bilo danes sprejeto dopolnilo, ki ga je predlagala Levica, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, saj lahko pri dolgotrajni uporabi te pride do poškodb vratu in hrbtenice psa.
 2. Na predlog koalicijskih poslanskih skupin pa so v zakon vnesli tudi prepoved uporabe, prodaje in trženja naprav za šolanje živali, zlasti psov, ki povzročajo električni šok, denimo električnih ovratnic.
 3. Na kmečkih dvoriščih bo dovoljeno privezovanje psov na jeklenici, ki mora biti dolga najmanj pet metrov in mora psu omogočati gibanje v obe smeri na razdalji najmanj štirih metrov, za uveljavitev te rešitve pa je predvideno prehodno obdobje do 1. januarja 2024.

Predlog natančneje določa sledljivost izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi.

Tako bo obvezno označevanja psov že v leglu, do osmega tedna starosti psa. Pri oglaševanju psov bo treba navesti čip psa, če je ta mlajši od osmih tednov in še ni označen, pa čip matere psa. Novela predvideva tudi prostovoljno označevanje mačk z namenom določitve lastništva, je pojasnil kmetijski minister Jože Podgoršek.

Prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

Predlog sicer uvaja tudi odgovorno lastništvo živali z zahtevo po osnovnih znanjih glede potrebe in oskrbe živali. "To bo obvezno za vse, ki pri poklicnem delu prihajajo v stik z domačimi živalmi," je pojasnil Podgoršek. 

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 31
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 05:02 13.september 2021.

  @Antitrust, če te moti prekomeren lajež, pač ne glej prenosov iz parlamenta...;) Sicer pa, če pes prekomerno laja, prijavite lastnika društvu proti mučenju živali, ker s takšnim psom je nekaj narobe.. Policistov pa se ne splača živcirat s tem, ker ...prikaži večr oni niti nimajo nekih pravih vzvodov za posredovanje..

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 04:42 13.september 2021.

  Dokler bodo po kmečkih dvoriščih psi na jeklenicah in to nekateri pripeti tako visoko, da komaj dosežejo posodo z vodo, če je ta slučajno polna, ta zakon v korist živali ni naredil NIČ !! Psa v ogrado in veriga prepovedana, ...prikaži več to bi bila rešitev...in malo več kontrol na podeželju, kjer je predvsem pri kmetih pes le alarm na štirih nogah, ki rabi vodo le, ko ne more več lajati in ni bil spuščen z verige marsikateri še NIKOLI...

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 23:17 10.september 2021.

  V Sloveniji je že več pesov v posteljah kot deklet !