Slovenija
10 ogledov

Novih osem ur za Viranta

Slovenija 18.11.2013 Gregor Virant, Dejan Zidan, z vprasanji poslank in poslance Saša Despot
Poslanci in poslanke nadaljujejo včeraj prekinjeno razpravo.

Poslanci in poslanek nadaljujejo s prekinjeno razpravo o delu notranjega ministra Gregorja Viranta. Obravnavi interpelacije so že v četrtek namenili osem ur, približno toliko časa imajo na voljo tudi danes.

Virant je poudaril, da zavrača umetno ustvarjanje razdora med javnim in zasebnim sektorjem, saj sta oba enako pomembna. Izpostavil je, da so od začetka plačne reforme leta 2002 plače v javnem sektorju ostale realno na približno isti ravni, v gospodarstvu pa so realno zrasle za približno 20 odstotkov. Napaka je po njegovi oceni ta, da se v času krize rast števila zaposlenih v javnem sektorju ni ustavila. V zdravstvu, šolstvu, sociali, kulturi je njihovo število naraslo za nekaj tisoč, kar je povečevalo plačno maso.

Minister sicer ocenjuje, da slovenski javni sektor in javna uprava nista kritično velika, imata pa rezerve, ki jih je treba izkoristiti. Napovedal je, da bodo še naprej vztrajali pri politiki zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju po mehki poti, v letu 2015 pa naj bi s sindikati stekli pogovori tudi o zmanjševanju števila zaposlenih, ki bi preseglo sedaj predvideni odstotek na letni ravni.

Če bodo striktni, bi lahko javni sektor v nekaj letih zmanjšali za pet, deset odstotkov, pravi Virant. Sam bo poskrbel za področje državne uprave, kjer se je število že zmanjšalo, drugi resorni ministri pa bodo morali skrbeti, da bo tako tudi na drugih področjih, v šolstvu, zdravstvu, kulturi, socialnem varstvu.

Komentarjev 1
  • milek 16:16 13.december 2013.

    Državni zbor zabušava. Levica in desnica se treseta, ko bomo izvedeli, kdo je kriv za bančno luknjo. Zato je Virant priročen, odvrača pozornost. Folk ni neumen.