Slovenija
1035 ogledov

Novinarjem Večera odpovedali kolektivno pogodbo

Večer časopis Saša Despot
Novinarji večera: o združevanju z Dnevnikom smo bili obveščeni s sporočilom za javnost.

"Novinarji medijskih družb Dnevnik in Večer smo skeptični in zaskrbljeni nad napovedanim združevanjem dnevnikov Večer in Dnevnik v novoustanovljeni DV Mediji," so zapisali v sporočilu za javnost, pod katerega so se podpisali izvršni odbori sindikatov novinarjev Slovenije, Večera in Dnevnika. Novinarji Večera so za združitev z Dnevnikom izvedeli iz sporočila za javnost.

Odpovedali kolektivno pogodbo

Hkrati z napovedano združitvijo je Večer odpovedal tudi kolektivno pogodbo in participacijski sporazum s svetom delavcev. "To že nakazuje, da bodo združevanje medijskega portfelja spremljali konflikti namesto dialoga socialnih partnerjev," so opozorili.

Upravi matičnih družb so zato pozvali, naj delavska zastopstva vključijo v vse faze združitvenih postopkov ter h korektnemu in enakopravnemu informiranju. Sindikata pri delodajalcu se bosta povezovala in ob podpori krovnega novinarskega sindikata ob morebitnih kršitvah in zmanjšanju delavskih pravic skupaj tudi ukrepala.

Prenos medijskega portfelja na novo družbo bo odločilno vplival na delovno pravni status, plače in zaposlenost v izpraznjenih matičnih družbah. Kot so še opozorili, so bile podobne spremembe doslej praviloma izvedene z odpuščanji delavcev ter s krčenjem kolektivnih in individualnih delavskih pravic.

"Razumemo zaostreni položaj na trgu tiskanih medijev, h kateremu je s pasivnostjo na področju medijev prispevala tudi država oziroma vsakokratne vlade, in upamo, da je v dejanskem interesu lastnikov oziroma akterjev združevanja ohranitev obeh kakovostnih tiskanih medijev in delovnih mest novinarjev, ki še vedno zagotavljamo relevantne in kakovostne bralne vsebine. Cilj združitve nikakor ne bi smel biti le obvladovanje stroškov, temveč predvsem težnja po preživetju resnega mnenjskega tiska."

"To je slab siglan za razmerja do zaposlenih"

Podobno pričakujejo zaposleni. "Pričakujemo ohranitev socialnega dialoga in dogovore v prid novinarjem in zaposlenim ter s tem našim bralcem," so zapisali v sporočilu, podpisanem s strani aktiva DNS Večera, zastopstva uredništva Večer, sindikatov Večera in Pergam-Večera, sveta delavcev Večera in DNS.

"Pričakovali bi, da bo uprava obveščanju zaposlenih in komunikaciji o tako koreniti spremembi, kot je povezovanje z Dnevnikom, namenila bistveno več pozornosti. Namesto tega pa je v prvih pogovorih napovedala odpoved ključnih aktov za zaposlene, kar se zdi precej slab signal v odnosu in razmerjih do zaposlenih, zlasti v medijski hiši, ki vsaj v principu temelji na komunikaciji," so izpostavili.

Kot so poudarili, sta imela doslej oba časopisa svojo značilno identiteto in temu primerno uredniško politiko, čemur se ne nameravajo odreči. "Nikakor ne bomo pristali na morebitno zoževanje raznovrstnih informacij, s čimer bi prizadeli svoje zveste bralce, to bi pomenilo tudi ožanje novinarske svobode, kritične misli, drugačnih pogledov," so še zapisali.

Komentarjev 1
  • maximilian 09:15 04.avgust 2018.

    Družbeno politični delavci / novinarji še vedno niso sposobni dojeti, da so le zaposleni. Da nimajo nikakršne pravice soodločanja uredniške politike ali lastniške strukture. Novinarji nam ne predstavljate informacij temveč jih ustvarjate in oblikujete javno mnenje. Novinarji ste s svojim ...prikaži več vplivom neposredno "krivi" da Slo še vedno nima opravilne vlade. Zdraharji!