Slovenija
364 ogledov

Novinarka RTV pravi, da je žrtev šikaniranja

nova elektronika,mateja klarič Žurnal24 main
"Ni mi preostalo drugega, kot da vložim tožbo,“ pravi novinarka Mateja Klarič, ki bo konec julija ob oddajo

"Ni mi preostalo drugega, kot da vložim tožbo, saj tako po mnenju Sindikata novinarjev Slovenije kot tudi po mnenju odvetniške družbe, ki me zastopa, že dlje časa obstajajo vsi elementi rednega delovnega razmerja in bi me torej RTV Slovenija morala zaposliti, ne pa mi prekiniti sodelovanje,“ pravi novinarka Mateja Klarič, ki bo konec julija ob oddajo.

RTV Slovenija je z voditeljico in glasbeno urednico na Valu 202 po 11 letih prekinila sodelovanje in s koncem julija ukinila oddajo Nova elektronika, kar se zdi Klaričevi presenetljivo.

"Glede na to, da ima oddaja že 11-letno tradicijo ter da gre za priljubljeno in uveljavljeno oddajo, je ta odločitev, ki sta jo sprejela odgovorni urednik 2. programa Radia Slovenija Mirko Štular in urednik glasbenega programa Vala 202 Andrej Karoli, milo rečeno presenetljiva. Še zlasti ob upoštevanju dejstva, da se je z letošnjim letom RTV naročnina povišala in da je s tem torej toliko manj razlogov za okrnitev programskih vsebin, ki jih komercialni mediji ne pokrivajo in prav zaradi katerih je RTV Slovenija sploh upravičena do naročnine, ki jo plačujemo praktično vsi davkoplačevalci,“ je na spletni strani, na kateri je odprla peticijo proti ukinitvi oddaje, zapisala Klaričeva.

Kazen, ker se je pritožila?

Klaričeva pravi, da so ukinitev oddaje izkoristili za "nezakonito" prekinitev pogodbenega sodelovanja z njo. Trdi tudi, da je žrtev šikaniranja. "Gre za globlji problem. Sama oddaja in kakovost mojega dela nikoli nista bili sporni. To sedaj uporabljajo kot izgovor, ker gre v bistvu za šikaniranje. Opozorila sem namreč, da so namesto mene zaposlili kolega, ki je komaj dobro začel delati na Valu 202, a je takoj dobil uredniško delovno mesto, čeprav opravlja delo asistenta. Ko sem na to opozorila gospoda direktorja Lamprehta, se je proti meni začela gonja. Odziv odgovornega urednika 2. programa Mirka Štularja in urednika glasbene redakcije Andreja Karolija je bil namreč tak, da sta mi honorar v primerjavi z letom prej znižala skoraj za polovico, povsem razvrednotila moje delo in me ob tem še tako preobremenila z obsegom dela, da ga bi bilo ob že tako povečanih obremenitvah zaradi študija ob delu praktično nemogoče kakovostno opravljati. Poleg tega ne bi imele nobene varnosti, ne socialne ne zdravstvene. In to po 11 letih rednega dela. Prej sem imela vsaj dogovor, ki mi je omogočil vsaj nekaj varnosti v primerjavi z zaposlenimi."

Stres načel njeno zdravje

Odnos delodajalcev je glasbeno urednico tako šokiral, da je morala poiskati zdravniško pomoč. "Sledili so tedni truda za bolj sprejemljiv dogovor, pri tem se je aktivno angažiral tudi Sindikat
novinarjev, katerega članica sem, vendar brez vsakega uspeha. Vodilna sta vztrajala pri svojem, sama pa na take pogoje dela preprosto nisem mogla pristati, saj so bili naravnost uničujoči in skrajno nekorektni. Ker sem se zaradi posledic akutnega stresa znašla celo na bolniški, sta mi vodila na koncu povedala, da mi pogodbe s koncem tega meseca ne bodo podaljšali, kar me je psihično dotolklo, saj sem tako rekoč čez noč ostala brez vseh prihodkov."

Klaričeva se je sedaj odločila za tožbo, ki jo je vložila že v četrtek."Sedaj mi ni preostalo drugega, kot da grem v tožbo in s peticijo dokažem, da je ta oddaja potrebna in da bi morala ostati.“

RTV Slovenija tožbe ne komentira, ker z njo niso seznanjeni

"Pogodba o sodelovanju med RTV Slovenija (Valom 202) in zunanjo sodelavko Matejo Klarič se izteče 31. 7. 2013. RTV Slovenija je poskušala z omenjeno sodelavko doseči dogovor glede podpisa nove pogodbe. Ker to ni bilo mogoče, nove pogodbe ne bomo sklenili. Veljavna pogodba je pogoj za sodelovanje med RTV Slovenija in zunanjimi sodelavci. Ker, kot omenjeno zgoraj, take pogodbe ne bomo sklenili, oddaj in ostalih del, ki jih je opravljala Mateja Klarič, od 1. avgusta 2013 dalje v programu Vala 202 ne bo," so nam na vprašanje, zakaj ukinjajo oddajo in zakaj so prekinili sodelovanje s Klaričevo, odgovorili z RTV Slovenija in dodali, da so pogodba in finančne postavke za opravljeno delo enake za vse zunanje sodelavce glasbenega uredništva Vala 202 in skladne z veljavnimi ceniki del zunanjih sodelavcev RTV Slovenija.

Na obtožbe, da je novinarka žrtev šikaniranja, ker se je pritožila, da RTV Slovenija ni zaposlila nje, ampak na mesto urednika postavila nekoga z manj izkušnjami, pa pravijo: "Mateja Klarič se na objavljeni razpis za mesto glasbenega urednika na Valu 202 ni prijavila, zato tudi ni bila med kandidati, ki so se potegovali za to mesto. Navedeni razpis in zaposlitev sta bila izvedena skladno z vsemi veljavnimi notranjimi in zunanjimi predpisi."

Lampreht: "Ne izpolnjuje vseh formalnih pogojev"

Klaričeva pa nam je poslala dopis, ki naj bi ga direktor Radia Slovenije Miha Lampreht naslovil na odvetniško družbo, ki jo zastopa, v katerem pa kot razlog za prekinitev sodelovanja ni navedena nepodpisana pogodba, ampak ukinitev oddaje. Kot piše Lampreht, je bil razlog za prekinitev sodelovanja izključno posloven. Glasbeni urednik Andrej Karoli in odgovorni urednik Vala 2020 Mirko Štular sta oddajo Nova elektronika, ki jo je vodila Klaričeva, ukinila, kar je "njuna programska pristojnost", zato ni bilo več "potrebe po nadaljnjem programskem sodelovanju".

"V primeru objave prostega delovnega mesta Glasbeni urednik oziroma Redaktor vaša stranka ne izpolnjuje z zakonom, kolektivno pogodbo in splošnim aktom delodajalca predpisanih pogojev. Ne držijo namreč vaše navedbe, da vaša stranka za ti delovni mesti izpolnjuje vse formalne pogoje, saj gre za delovni mesti, za kateri se zahteva univerzitetna stopnja izobrazbe, s katero pa vaša stranka po podatki Radiotelevizije Slovenija ne razpolaga. Ravno s tem razlogom je Radiotelevizija Slovenija z vašo stranko sklenila pogodbo o izobraževanju, glede katere za zdaj pripominjamo le, da vaša stranka svojih obveznosti ni izpolnjevala v pogodbeno zastavljenih rokih,“ še piše v odgovoru odvetniški družbi.

 Kaj o tem primeru pravijo sindikati, lahko preberete TUKAJ (včeraj smo objavili nepopolen dokument).

Komentarjev 31
  • longview 11:47 30.julij 2013.

    Ne razumem: kako pa je novinarka brez visokošolske izobrazbe?

  • solata 09:45 30.julij 2013.

    1. Oddaja Nova elektronika je dobra oddaja. Škoda jo je.2. Samo v SLO je možno, da je urednik na javnem radiju nekdo s srednješolsko izobrazbo.3. Ne vem kako je mogoče, da je RA plačeval šolnino za nek internetni ...prikaži več kolidž, upam da dejsnko tu ne nostrificirajo takšnega sranja.4. Kako urednici ni uspelo v 11ih letih spacati vsaj kakšnega FDV-ja.5. Urednica naj se vpraša, kako je ona prišla do te službe (mogoče prek očija ali pa strica).6. Časi so pač takšni, da tudi revolucija žre svoje otroke - to ste si pa novinarji sami krivi, lagodnega življenja levičarskih trobil bo pač počasi konec....

  • titty 07:55 30.julij 2013.

    Kdo pa je ta, ki so ga sprejeli preko vez in vezic? Pa naj se napiše še to ime, če že ima faco pridet preko vez in vezic!Dajmo Mateja, pravica navadno zmaga, čeprav z zamudo in na žalost požre dosti živcev!