Slovenija
14 ogledov

Novinarko Reporterja obiskala kriminalista

Žurnal24 main
Kriminalista sta novinarki Biserki Karneža Cerjak vročila vabilo na zaslišanje, na katerem naj bi dokazala resničnost trditev v članku o celjskem županu Bojanu Šrotu.

Novinarji tednika Reporter so zapisali, da sta uredništvo danes opoldne obiskala kriminalista Policijske uprave Ljubljana ter omenjeni novinarki Biserki Karneža Cerjak vročila vabilo na zaslišanje, v katerem naj bi "obrazložila vse okoliščine glede napisanega članka v tedniku Reporter z naslovom Fevdi celjskega župana, ki je bil objavljen 26. maja 2008".

Novinarjem se zdi nenavadno, da mora novinarka kot osumljenka odgovarjati na vprašanja kriminalistov, ker je pisala članek o sumih gospodarskega kriminala v Celju in ker je preiskovala, ali je v gospodarske nepravilnosti in nezakonitosti vpleten celjski župan Bojan Šrot. "Še več, kriminalista sta novinarki Reporterja zaupala, da je kazenski pregon sprožil prav omenjeni gospod Bojan Šrot, kar razumemo kot neposreden pritisk nekega politika na svobodo medijev in uredniško avtonomijo," dodajajo.

Šrotova pobuda tožilcu
Bojan Šrot je pojasnil, da je podal pobudo tožilcu za kazenski pregon zoper novinarko, ki je v omenjenem članku napisala "laži in žaljive obdolžitve, da sem skrunil povojna grobišča, in ne vem, kaj še vse". Če je vse, kar je napisala, res, se novinarka po Šrotovih besedah nima česa bati. Po njegovem mnenju naj bi raziskovalni novinar vsaj poklical tistega, o katerem piše, česar pa omenjena novinarka po njegovem ni nikoli storila. Kot je poudaril, novinarske svobode ni kršil, saj objave članka ni preprečeval, sicer pa je po njegovih besedah novinarska svoboda to, "da lahko napišeš vsako laž o vsakomur".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.