Slovenija
12363 ogledov

Novo glede zamenjave pacientov v Celju

Splošna bolnišnica Celje Gregor Katič
Svojci še niso zahtevali, da bi bolnišnica krila stroške prekopa.

Po zamenjavi identitete dveh pacientov v SB Celje je pred kamere ponovno stopil strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. Kot je znano, je Vindišar na zahtevo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ponudil odstop z mesta strokovnega direktorja, vendar ga svet zavoda ni sprejel. 

Do zmenjave prišlo v prostoru triaže, kjer ni kamer

V bolnišnici so svojcem obeh pacientov minuli teden predstavil ugotovitve strokovnega nadzora v bolnišnici. Predstavili so jim celotno zdravstveno dokumentacijo, od začetka zdravljenja do odhoda iz bolnišnice. Pojasnili so jim tudi, da je do zamenjave identitete prišlo v prostoru triaže, kjer pa zaradi varovanja zasebnosti pacientov ni videokamer. Kot je znano, sta bili obe kartoteki položeni na enega od vozičkov. Eden od pacientov je imel pljučnico, drugi pacient je pred leti doživel možgansko kap, v bolnišnico pa je bil napoten zaradi uroinfekta.  

V Splošni bolnišnici Celje je v začetku meseca prišlo do zamenjave identitete dveh starejših bolnikov, ki sta bila v bolnišnico pripeljana z istim reševalnim vozilom. Eden od pacientov je v petek, 9. septembra umrl,  a so za umrlega razglasili pacienta, ki je preživel. Za zamenjavo identitete so izvedeli šele v sredo naslednji teden, ko je bil umrli pacient že pokopan, preživeli pa se je vrnil v dom starejših občanov. Pred dnevi je  umrl še drugi bolnik.

Svojci kritični glede prevoza v sedečem položaju

Svojci pacienta, ki je umrl v bolnišnici, so nekaj dni pred smrtjo še komunicirali z njim, povedali pa so, da se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo že v domu upokojencev in je bila z njim že nekaj dni otežena komunikacija. Očeta so v bolnišnico pripeljali v polsedečem položaju, svojci pa so prepričani, da za to oče ni bil sposoben.  

Medtem so svojci drugega pacienta, ki je umrl nekaj dni po vrnitvi iz bolnišnice v dom za ostarele, sporočili, da jih je novica o slabem zdravstvenem stanju očeta močno prizadela, zato ga v bolnišnici tudi niso obiskali. Prav tako niso želeli videti stvari pokojnega očeta, ki jih je medicinsko osebje odložilo na voziček. 

Kronične bolezni nehali zdraviti

Zdravljenje kronične bolezni, ki se zaradi zamenjave identitet ni več kazalo, so v bolnici prekinili, zdravstvenemu osebju pa ni bilo nenavadno, da je kronična bolezen nenadoma izginila. Na vprašanje, ali bi lahko bila smrt drugega bolnika posledica zamenjave, je Vindišar odgovoril, da notranji nadzor ni ugotovil nepravilnosti pri zdravljenju.

Svojci zaenkrat še niso zahtevali, da bi bolnišnica krila stroške prekopa. 

Ministrstvo za zdravje je v torek na Policijo podalo ovadbo zoper neznane storilce zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici, kar je imelo za posledico njuno neustrezno obravnavo. "To je veliko preuranjeno, potrebno bi bilo počakati na izsledke zunanjega nadzora. Bolnišnica Celje je sama primer prijavila policiji," pravi Vindišar. 

Ministrstvo je v ovadbi problematiziralo skupen prevoz bolnikov. Prepričani so, da do zamenjave bolnikov ne bi prišlo, če bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom (ZD) Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega bolnika samostojno. 

Ministrstvo za zdravje je kritično tudi do izvedbe notranjega nadzora. “Nadzor smo izvedli skladno z zakonskimi določbami in skladno z notranjim pravilnikom,” je povedal Vindišar. 

"Nesrečno sosledje dogodkov"

V bolnišnici so prepričani, da je do zamenjave prišlo zaradi nesrečnega sosledja dogodkov. Na podlagi tega dogodka so oblikovali predloge za izboljšave. Ker nekateri nasprotujejo nošnji identifikacijskih zapestnic v domovih starejših občanov, bolnišnica predlaga, da bi zapestnice nosili ob prihodu v bolnišnico, nikakor pa ne v času, ko bivajo v domovih.

Menijo tudi, da je treba izboljšati obravnavo prebivalcev domov iz starejših, za posameznega stanovalca pa je predvidenih le šest ur zdravniške oskrbe letno. Treba je preveriti protokole prevoza, v dokumentacijo pa mora biti vključena identifikacija.

Preverjajo tudi protokole preverjanja identitete znotraj bolnišnice, ki jih bodo dopolnili, je povedal Vindišar. 

 

 

 

 

 

Komentarjev 19
 • Avatar pantani
  pantani 07:25 30.september 2022.

  Na koncu bo kriva snežilka!!!

 • francek 20:14 29.september 2022.

  Bogovi v belem nekaznovano počno kar hočejo, žalostno toda resnično.

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 19:36 29.september 2022.

  Kriva sta pokojna pacienta, ker sta se zamenjala med seboj!