Slovenija
125 ogledov

Novo mesto: Nekje cviček, nekje kisli obrazi

Gregor Macedoni, Milena Kramar Zupan
1/12
Barbara Barbič
Novomeški center, ki se sooča z mrtvilom starega jedra, je bil na volilni večer precej živahen. Streljaj drug od drugega so volilni izid čakali trije županski kandidati, korak stran še četrti. V drugi krog Kramar Zupanova in Macedoni.

Po rezultatih predčasnih volitev je zmagovalka prvega kroga županskih volitev v Novem mestu direktorica tamkajšnjega Zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan (SD, ZZD, SLS), ki je zbrala 21,5 odstotka glasov, in se bo v drugem krogu pomerila z Gregorjem Macedonijem (20,2 odst.).

Bilo je veliko kandidatov, glasovi so se razpršili, vendar pomembno je, da smo se prebili v drugi krog. To je naš skupen rezultat,” je nagovorila svoje podpornike, ki so se zbrali v novomeškem gostišču. Za Žurnal24.si je poudarila, da želi s svojimi izkušnjami in znanjem skupaj s sposobnimi in dobrimi ljudmi Novega mesta to mesto pripeljati do prave prestolnice Dolenjske. Že med kampanjo je napovedala nadaljevanje dela dosedanjega župana Alojza Muhiča.

Gregor Macedoni, ki je na volitvah nastopil na predlog volilcev, po drugi strani meni, da je njegov rezultat pokazatelj, da si Novomeščani želijo sprememb. “In tudi ko gledam rezultate ostalih sokandidatov, predvsem tistih, ki so želeli opozoriti in predstavljati svoje programe, ki kažejo na spremembe v Novem mestu, verjamem, da se bo ta glas sprememb pokazal tudi v drugem krogu. Verjamem, da bodo spremembe v drugem krogu zmagale.

Macedoni pravi, da bi kot župan najprej poskrbel za spremembo miselnosti in načina dela občinske uprave. “To je temelj vsega in na podlagi tega lahko pokrenemo uspešno zgodbo upravljanja in razvoja novomeške občine.”  

Glede rezultata protikandidatke, ki jo podpira tudi dosedanji župan Alojz Muhič in krogi, blizu njega, pravi, da je to jasna nezaupnica dosedanjemu delu dosedanjega župana in njegove koalicije. “Kljub temu, da so se vsi zbrali v tako imenovani mavrični koaliciji, so dosegli zelo podobno podporo, kot jaz sam, kljub temu, da je bilo še kar nekaj kandidatov. Mislim, da bodo kot glas sprememb njihovi glasovi v drugem krogu na moji strani.

Na tretje in četrto mesto sta se uvrstila Jože Kobe (LGS) s 15,8 odstotka glasov in kandidat SDS Bojan Kekec (14,8 odstotka). Peti je kandidat Solidarnosti Uroš Lubej (10,2 odstotka), šesta Mojca Špec Potočar, SMC (8,7 odstotka), sedmi Matic Vidic, SZV  (4,7 odst.) in Rafko Križman (ZaAB in Zares 4,1 odst.)

SDS brez župana, vendar z največ svetniki 

Največ glasov na volitvah v občinski svet je po vzporednih volitvah dobila SDS (11,5), pol odstotka manj Lista Gregorja Macedonija, še pol odstotka manj (10,5) pa SMC. Sledijo Solidarnost 8,4 %,
SLS 8 %,
DeSUS 7,2 %,
Liberalno gospodarska stranka 7 %,…

Kljub temu, da imajo največ glasov za občinski svet, pa veselja v štabu SDS ni bilo. Njihov županski kandidat, Bojan Kekec, je glede na rezultate vzporednih volitev pristal na 4. mestu. “Sicer jepotrebno še počakati, da se vsi glasovi preštejejo. Kljub temu pa je zame rezultat presenetljiv. Delali smo na program, na stiku z ljudmi, kljub temu pa je očitno pretehtala neka politična pripadnost, koncentracija političnih strank,” je prepričan član stranke SDS. Meni, da je velik hendikep tudi nizka volilna udeležba.

Nasprotno so bili veseli v strank SMC, kjer so sicer ostali brez županskega stolčka, njihova kandidatka Mojca Špec Potočar, se je glede na izid vzporednih volitev uvrstila šele na 6. mesto, so pa 3. glede na število glasov za občinski svet. “Veseli in ponosni smo, da smo v slabem mesecu in pol člani Stranke Mira Cerarja v Novem mestu naredili tako veliko, da smo pripravili program za Novomeščane in tak program bomo peljali tudi naprej,” pravi Špec Potočarjeva, ki na prošnjo za komentar svojega izida na županskih volitvah pravi le, da čestita obema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog in da je za analizo še prezgodaj.

Zmagala je mašinerija starih

Izredno veselje je bilo tudi v štabu stranke Solidarnost, katere županski kandidat Uroš Lubej se je uvrstil na peto mesto, glede na število glasov za občinski svet pa so 4. “Naš cilj je dosežen, sporočilo, da Novo mesto potrebuje korenite spremembe, je doseglo dovolj veliko število občank in občanov, da bomo prišli v občinski svet, kar je bil tudi naš prvotni cilj," pravi Lubej, ki izid na županski volitvah pospremi s komentarjem, da je bil po svoje pričakovan. Meni, da je zmagala mašinerija starih strank, starih koalicij. “Denar, ki stoji zatem, je naredil tak rezultat,” pravi Lubej.

Podobnega mnenja so tudi v Liberalno gospodarski stranki, katere županski kandidat Jože Kobe se je uvrstil na četrto mesto. “Zmanjkal nam je kak teden dni. Morate vedeti, da smo s kampanjo zares štartali šele 10. septembra, ko smo spisali program. Za začetek smo več kot zadovoljni, prišli smo v občinski svet in to šteje,” so zadovoljni v stranki, ki je zvečine sestavljajo gospodarstveniki.

Zbrali so se v lokalu Jernejev hram, kjer so nazdravili uspehu. Macedoni je štetje glasov spremljal v Hostlu Situla, kjer posebne pogostitve ni bilo, pri Lubeju so nazdravili s cvičkom, zbrali so se v lokalu Mala mačka. V štabu SMC-ja so imeli pripravljene steklenice penečega vina, ki so bile ob našem prihodu še zaprte. Kar se tiče pogostitve svojih podpornikov, se je zagotovo najbolj izkazala Kramar Zupanova, ki jih je povabilo v Hišo kulinarike in turizma na Glavnem trgu. Priložnostni prigrizek so pospremili s kupicami cvička. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.