Slovenija
7146 ogledov

Novo naročilo: Nabavili bodo še milijon hitrih testov

Luka Lah, Majbert Pharm,  Alan Amadej Eferl Youtube/prtscr
Hitrih testov zmanjkuje, zato jih bo ministrstvo naročilo še dodaten milijon.

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden ocenilo, da jim je od pol milijona hitrih testov na voljo le še približno desetina, zato naj bi že danes pripravilo nov javni razpis. 24 UR poroča, da bo ministrstvo naročilo 1 milijon hitrih antigenskih testov, ni pa še znano, kakšne teste želijo, ali je cena ključni kriterij in koliko časa za prijavo bodo imeli interesenti. 

Konec marca bomo sicer prejeli še milijon hitrih testov, ki nam pripada v okviru skupnega evropskega naročila.

Vse pozitivne hitre teste se potrjuje s PCR testi

Spomnimo: ministrstvo je razpis za prvega pol milijona hitrih antigenskih testov objavilo v začetku decembra lani, kot dobavitelj pa je bilo izbrano podjetje Majbert Pharm, ki je hitre teste dobavilo s Kitajske po ceni 1,982 evra z DDV. Mladi podjetniki so v javnosti dvignili precej prahu, saj so bili javnosti poznani predvsem po piramidnih shemah, v katere so ljudje vlagali kripto valute, in shemah mrežnega trženja. Pogodbo z njimi je podpisal tedanji minister za zdravje Tomaž Gantar

Že kmalu se je ponovno zapletlo in številni lažno pozitivni testi ob množičnem testiranju so odprli še več vprašanj. Na OŠ Polzela so recimo zabeležili 17 pozitivnih testov med šolniki, ko so jih napotili na dodatno PCR testiranje, pa je to pri vseh pokazalo negativne rezultate. Zato so se na ministrstvu odločili, da je treba vse pozitivne hitre teste potrjevati še z bolj zanesljivimi PCR testi. 

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa so po naročilu in na stroške države izvedli verifikacijo testov dobavitelja Majbert Pharm in ugotovili, da dajejo primerljive rezultate z drugimi, že verificiranimi hitrimi antigenskimi testi. 

hitri test antigenski testi Slovenija Velika sprememba glede hitrega testiranja

Majbert Pharm se za posel poteguje še na enem razpisu - v prednosti so prav zaradi prvega posla

Podjetje Majbert Pharm pa se je prijavilo še na skupen razpis za 1,4 milijonov hitrih antigenskih testov v dveh letih, ki ga je objavilo združenje zdravstvenih zavodov, bolnišnic in zdravstvenih domov. Rok se je iztekel 1. 2., izbor bo znan prihodnji teden. Mladi podjetniki so šele 5. najugodnejši dobavitelj, a imajo prav po zaslugi države še vedno velike možnosti, da posel dobijo - prav zaradi validacije, ki so jo po naročilu države izvedli v NLZOH, kar pomeni, da ima Majbert Pharm zdaj opravljeno "klinično validacijo v Evropski uniji".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sandi76 08:41 18.februar 2021.

    S temi nekvalitetnimi testi se dela samo panika med ljudmi.

  • rd2dmk2 09:31 17.februar 2021.

    samo 1M HAT ? ja pa saj vsak državljan mora bit vsak dan minimalno 2x testiran glede na trenutne odredbe. vsaj 10M hat naročit. je pa bolj za pogledat testiranje pri nas in v avstriji. pri nas je testna ekipa ...prikaži večipa 5tipov v skafandrih v avstriji pa te testira en sam lekarnar, in še neki je: v avstriji bo vsak državljan dobil 5 HAT na mesec in se bo - moral ( pazi to ) sam doma testirat. ja ubogi medicinci v avstriji, nobenga dela zanje. čudno da ženske znajo naredit test za nočenost doma same

  • Kirka 09:22 17.februar 2021.

    Ah, Janez se pa že ne bo pečal s kriminalci (zanič testi in napačne palčke so bili zgolj slučajnost). Kdor misli drugače, bo ekspresno dostavljen v Janezovo avstralsko kliniko.