Slovenija
3654 ogledov

Na hitrih testih pozitivni, na PCR pa vsi negativni

hitri test antigenski testi Profimedia
Dvomi v zanesljivost hitrih antigenskih testov.

Na OŠ Polzela naj bi bilo pozitivnih 17 šolnikov, so pokazali izvidi hitrih antigenskih testov v ponedeljek. A ko so jih napotili na dodatno PCR testiranje, je to pri vseh pokazalo negativne rezultate, poročajo novinarji 24 UR. Zaposleni morajo kljub temu ostati doma, zato ima šola velike težave z organizacijo dela.

Vsi 'pozitivni' naj bi bili sicer brez kakršnih koli simptomov, značilnih za okužbo z novim koronavirusom.

Beovićeva o igri številk

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je sicer na današnji novinarski konferenci dejala, da naj o tem, ali se ti zaposleni lahko vrnejo v službo, presodi njihov zdravnik. Glede nezanesljivosti hitrih antigenskih testov pa je dejala, da "gre za nek nov način uporabe testa, ki ni namenjen diagnozi. Pri bolnih še vedno uporabljamo PCR-teste, v tem primeru pa gre za diagnostično uporabo. Lahko se zgodi, da bo posameznik lažno pozitiven – če testirate 1000 ljudi, boste našli 10 ali 20 takšnih, ki so lažno pozitivni. To je igra številk".

Kot je poudarila, gre lahko tudi za tehnično napako. "Če gre za serijo pozitivnih rezultatov, je smiselno, da se test ponovi še s PCR-metodo, negativen PCR-test nato pomeni, da je oseba v resnici negativna, če je seveda asimptomatska. Če bi testirali nekoga, ki je že bolan, a bi bil PCR-test negativen, pa bi okužbo kasneje dokazovali s simptomi," je pojasnila.

Šola in covid Slovenija Beović: "Na ta način problem zmanjšujemo"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • mamax 11:02 29.januar 2021.

  In vsi taki rezultati še vedno niso dovolj, da bi raja končno masovno spregledala, kam to pelje, da pelje v prepad, od koder ne bo vrnitve. kako debilen mora biti narod, da se prepusti taki usodi. Le peščica je prebujenih, ...prikaži več ostali pa ste navadne posrane pičke. Niste vredne niti da živite. Še vedno se driblate med sabo kdo je levi, kdo rdeči. Butalci zarukani!!!

 • Avatar Leon
  Leon 08:09 29.januar 2021.

  Hitri testi so namenjeni hitremu zaslužku posameznikov z člansko izkaznico in nikakor v zdravstvene namene .

 • Kirka 22:53 28.januar 2021.

  https://m.planet-lepote.com/dr-vladimir-pirnat-javno-pismo-zdravniski-zbornici-slovenije-in-replika-na-odgovor-prof-dr-ihana/#