Slovenija
3078 ogledov

Pečan: Odreditev čakanja na delo ni ustrezna rešitev

Gregor Pečan Anže Petkovšek
Ravnatelji še vedno čakajo konkretna navodila, kam z učitelji in učiteljicami, ki se ne bodo želeli testirati.

"Zelo sem zadovoljen, da smo po treh mesecih končno lahko odprli naše šole," je na današnji tiskovni konferenci, na dan, ko so se odprle šole za prvo triado, dejal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev. "Bila je izkazana velika stopnja odgovornosti, ker se je testirala praktično celotna populacija učiteljev. "Minimalen je odstotek tistih, ki se niso želeli testirati. Dan je bil signal, da se učenci vračajo v, kolikor je seveda v teh razmerah mogoče, varno in zdravo učno okolje."

Ljudje z maskami COVID-19 V SLO Slovenija Takšno je stanje po državi: Ena od regij že v oranžni fazi osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija V odprtih šolah in vrtcih je okrog 1500 okuženih otrok

Spodbuden podatek o odstotku pozitivnih

Dodal je, da je spodbuden tudi podatek o odstotku pozitivnih testov, ki je precej nizek. "Je dodaten pokazatelj in pritrjuje poročilu evropskega centra za preprečevanje okužb, da šole in vrtci v nobeni državi niso predstavljali generatorja okužb ali centra, od koder bi se okužbe širile na preostalo populacijo," je poudaril Pečan in izrazil upanje, da bodo šole in vrtci lahko odprti čim dlje, tudi v regijah, ki so na mejah. "Ob tedenskem izvajanju testov bo mogoče spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi na šolah, kar bo ključno za šolsko delo."

Učitelj z masko Testiranje Slovenija Janša o učiteljih: Če bi to bilo v Avstriji, bi izgubili službo

Učitelj z masko | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus in šola Covid-19 Slovenija To se bo zgodilo z učitelji, ki se ne bodo želeli testirati osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Posledice za učitelje, ki se nočejo testirati. Je naslednji korak to?

Želi si, da bi šolo v živo čim prej lahko začeli tudi učenci 4. in 5. razredov ter nato še vsi ostali. "Velika težava je za učence 9. razredov, ki zaključujejo osnovnošolsko izobraževanje," je poudaril Pečan. "Upam, da bo kmalu znano, kaj bo z nacionalnim preverjanjem znanja in ter vpisovanjem v srednje šole, saj negotovost povečuje stres med učenci in starši."

"Skrb glede ocenjevanja je odveč"

Poudaril je, da je skrb glede ocenjevanja znanja odveč, saj bodo učitelji k njemu pristopili z ustrezno mero empatije. "Imeli bomo pred očmi, da so bili učenci izpostavljeni tegobam pouka na daljavo ter da je bilo to skoraj štiri mesece po tem, ko so se po dvomesečni odsotnosti vrnili v šolske klopi," je dejal Pečan. "Učitelji se tega dobro zavedajo. K sreči je prišlo do sprememb pri pravilnikih - imamo eno ocenjevalno obdobje, število ocen je nižje. Zaupajte v strokovnost učiteljev, strokovnih delavcev ter vodstva šol."

Covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Podatki niso takšni, kot bi si jih želeli

Na vprašanje novinarjev, kako bodo ravnatelji postopali z učitelji, ki se ne bodo želeli testirati, ter ali so v zvezi s tem dobili kakšna navodila, je Pečan odgovoril, da čakajo na pravna mnenja. "Pravno mnenje, ki ga je pridobilo Združenje ravnateljev, govori o tem, da obstajajo pravne podlage za sankcije tistih, ki se ne bi želeli testirati," je dejal Pečan in navedel pri tem sklicevanje na zakon o nalezljivih boleznih, odlok vlade in odlok ministra. "Mi čakamo, da se bodo končala usklajevanja med pravnimi službami in bomo dobili konkretna navodila."

Pošiljanje učiteljev na čakanje se mu ne zdi ustrezno

Pošiljanje učiteljev, ki se ne želijo testirati, na čakanje na delo, se mu ne zdi ustrezna rešitev, saj gre za učitelje, ki bi lahko delali. Prav tako ne razporejanje učiteljev iz višjih razredov, ki zdaj delajo na daljavo, v razrede, saj meni, da imajo ti enake pravice, kot tisti, ki so odklonili testiranje. 

Ljudje z maskami | Avtor: Epa Epa

Simona Kustec Slovenija Se bodo naslednji teden nekatere šole spet zaprle?

Žalosti ga dejstvo, da je večina evropskih držav konkretizirala pomoč šolam že bistveno prej kot pri nas. "Pri nas se je to pozno začelo," je dejal Pečan. "Pohvalno je, da smo lahko dodatno zaposlili računalničarja in informatika ter da so zagotovili dodatne zaposlitve v primeru nadomeščanja odsotnosti, vendar se je to zgodilo šele tik pred zaprtjem šol. Takrat si s tem nismo mogli dosti pomagati, vprašanje tudi je, koliko je primernega kadra na trgu."

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 8
 • milan41 20:04 26.januar 2021.

  Ker ste mi na svojo roko ukinili NIK in ga kljub večkratnim opozorilom niste vrnili , vas za zmeraj zapuščam . Ker ste brisali na svojo roko , zahtevam , da IZBRIŠETE KOMPLETNO MOJO PRIJAVO , TAKO MOJO , KOT TISTO VAŠE ! Čao !

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 14:16 26.januar 2021.

  Mularijo v šole, da ocene dobijo, potem pa bo itak spet vse obstalo zaradi nekega novega xy seva. Zakaj pa mislite, da so šole odprli? Ker bi jim bilo mar? JJ je itak povedal, da se njegova dva otroka super ...prikaži več počutita za računalnikom. Drugo itak ni važno.

 • krucefiks 13:47 26.januar 2021.

  vsi ki se testirate ste brez jajc

Sorodne novice