Slovenija
66725 ogledov

V odprtih šolah in vrtcih je okrog 1500 okuženih otrok

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus
1/3
Profimedia
V vsaki šoli, v kateri je več kot 75 otrok, je statistično verjetno, da je eden okužen.

Včeraj so s hitrim testiranjem dobrih dvajset tisoč učiteljev, vzgojiteljev in drugih zaposlenih v šolah in vrtcih odkrili 278 okužb, kar je 1,34 odstotka vseh testiranih. Ob tem je potrebno poudariti, da gre za zdrave ljudi, ki niso bili v tveganih stikih, se ne počutijo bolne in so danes nameravali v službo.

Če jih ne bi odkrili s hitrimi testi, bi zelo verjetno okužili še koga, saj so antigenski testi pozitivni ravno v fazi največje kužnosti.

Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović meni, da je utemeljeno sklepanje, da je podoben delež okuženih tudi med učenci in otroki, ki se vračajo v vrtec.

To pomeni, da je v šolah in vrtcih trenutno približno 1500 okuženih otrok. Povedano drugače, na vsaki šoli, kjer je več kot 74 učencev, je po statistični verjetnosti eden okužen. Kako kužni sploh so otroci? "Rezultati raziskav so različni, vsekakor potenciala širjenja z otrok na odrasle ne moremo zanemariti," pravi Beovićeva, ki je rezultati množičnega testiranja niso presenetili, saj ocenjujejo, da je trenutno v Sloveniji okuženih od enega do treh odstotkov celotne populacije, torej od 20 do 60 tisoč ljudi. Ob tem velja opozoriti, da je bilo testiranje, ki je imelo za rezultat 1,3 odstotka okuženih, izveden le v devetih najboljših statističnih regijah, v treh, kjer je okužb več, pa ne. V zadnjih 14 dneh je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj 18 tisoč okužb.

Na vprašanje, koliko časa imamo, preden se ob trenutni dinamiki epidemije angleški sev toliko razširi, da bo potrebno sprejemati ostrejše ukrepe, če bomo želeli zagotoviti bolnišnično zdravljenje vsem, ki ga bodo potrebovali, pa Beovićeva odgovarja, da bo svojo vlogo odigralo tudi cepljenje. "Situacijo je treba spremljati, dobro upoštevanje sedanjih ukrepov bi lahko zadoščalo, tu vidim veliko vlogo medijev, da ukrepov ne problematizirajo, ampak spodbujajo ljudi k upoštevanju," meni Beovićeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • s3igor 12:12 27.januar 2021.

    Najprej jih tri mesece silite pred računalnike in njih in njihove straše(stare starše) mučite z šolo na daljavo,sedaj paj jih obravnavate še s STATSTIČNO.Če je to res ste imeli najmanj TRI mesece časa, da nekaj ukrenete.Take izjave kažejo točno to,da ...prikaži več na mestih kjer se odloča o zdravju nas uin tudi otrok niso STROKOVNAKI.

  • Decko 10:52 27.januar 2021.

    Okrog 1500? Ti mediji rez ne znajo drugo kot lagat ali nategovat? Vsako leto tak čas je večina vsaj prehlajenih, gripoznih itd, zdej pa naenkrat je bit bolan nekaj najbolj nevarno

  • milan41 20:04 26.januar 2021.

    Ker ste mi na svojo roko ukinili NIK in ga kljub večkratnim opozorilom niste vrnili , vas za zmeraj zapuščam . Ker ste brisali na svojo roko , zahtevam , da IZBRIŠETE KOMPLETNO MOJO PRIJAVO , TAKO MOJO , KOT TISTO VAŠE ! Čao !