Slovenija
5030 ogledov

To se bo zgodilo z učitelji, ki se ne bodo želeli testirati

Koronavirus in šola Profimedia
Učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v razred.

Anton Baloh, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, je za oddajo Premagajmo covid na RTV SLO dejal, da je po pogovoru z ravnatelji OŠ in vrtcev optimističen glede odpiranja šol prihodnji teden. "Napovedujejo dober začetek, so optimistični," je povedal za nacionalno televizijo. "Nekaj problemov je bilo tehnične narave, sicer pa so šole in vrtci dobro pripravljeni."

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Posledice za učitelje, ki se nočejo testirati. Je naslednji korak to?

Na vprašanje voditeljice oddaje, ali imajo podatek o tem, koliko učiteljev se ne želi testirati, je dejal, da ne. "To vedo ravnatelji," je povedal za oddajo Premagajmo covid. "Mi si želimo, da bi bil ta podatek nič. Glede na to, da so že veliko stvari izpeljali z veliko odgovornostjo, verjamem, da jo bodo tudi sedaj. Je pa nekaj učiteljev, ki so covid že preoleli in nekaj takih, ki se ne smejo testirati iz zdravstvenih razlogov."

Noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določi zakon. Ob tem, da gre za možnost prenosa okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more biti prisoten v razredu.

Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje

Testirati se bodo morali vsi zaposleni v šoli, ne le učitelji, ampak tudi administrativni delavci, tehnični in vodstveni kader ter preostali strokovni sodelavci. "Odločitev o tem, kaj bo delavec, ki se ne bo testiral, počel, kako bo organiziran v tistem času, je na ravnateljevi strani," je dejal Baloh. "Na to napotuje zakon o delovnih razmerjih, zakon o nalezljivih boleznih in zakon o varnosti in zdravju pri delu."

Ministrstvo pripravlja posebno odredbo

Ministrstvo za zdravje po besedah Baloha pripravlja posebno odredbo o izvajanju presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki je v postopku sprejemanja. "Ta bo tista, ki bo dala težo celotni zadevi," je povedal Baloh. "Testirani bodo vsak ponedeljek oz. vsak teden. Kako se bodo testirali, govori protokol ministrstva za zdravje. Pomembno je sodelovanje med zdravstvenimi domovi, šolami, ravnatelji in ravnateljicami. V začetku gre za 30 tisoč zaposlenih v OŠ in vrtcih."

šola koronavirus učenci Slovenija Starši zaradi strahu pred covidom otrok nočejo poslati v šolo

Razmišljajo tudi o testiranju otrok, a čakajo na prve izkušnje iz drugih evropskih držav, ki uvajajo tovrstno testiranje. "Če bo uspešno, bomo testirali tudi otroke," je dejal. "A to prihaja v nadaljevanju."

Za začetek le prva triada

Kljub temu, da model C predvideva tudi vračanje otrok v 4. in 5. razred, kjer je to mogoče, zdajšnji odlok tega ne dovoljuje. "Ko smo poleti sestavljali modele, smo imeli več možnosti, tudi pouk v dveh izmenah, a smo ugotovili, da je ta sistem po modelih A, B, C, D najbolj optimalen za organizacijo in starše. Izmenskost pomeni oviro za starše, prevoznike, organizatorje prehrane," je poudaril Baloh in dodal, da bi tudi za učitelje to bilo preveč. "4. in 5. razredi imajo podobno organizacijo kot prva triada, to ne bi bil velik problem, a so se odločili, da začnejo z manjšo skupino otrok. Od 6. do 9. razreda pa ni več mogoče zagotavljati mehurčkov. Imamo izbirne predmete, dejavnosti, kjer se otroci zbirajo v različnih skupinah."

Na vprašanje, ali bodo učitelji v šolah najprej preverjali snov, utrjevali ali šli s programom naprej, pa je dejal: "Prepričan sem, da so se šole zelo dobro pripravile. Slišali ste ministrico, ki je napovedovala počasen, postopen in varen začetek. Ocenjevalno obdobje smo postavili v daljše obdobje, verjamem v njihovo stroko in postopnost."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • butnbutnskala 10:26 23.januar 2021.

    jakec157; tvoje natolcevanje skodi človeštvu...

  • jakec1575 10:05 23.januar 2021.

    če soi testi neverodostojni je testiranje nezakonito, saj ne povedo nic. in lahko potencialno delajo skodo cloveku, ki je testiran.

  • vzev 09:28 23.januar 2021.

    Upam, da bo takih ogromno. Me zanima koliko kaj služijo ti, ki ponujajo ta hitra testiranja. In kaj se kaj skriva v ozadju? Ker drugače je vsakemu jasno, da je testiranje bedarija. Učitelj se bo testiral, znotraj razreda pa bo ...prikaži več 20 ne-testiranih učencev. Starši pa po vsej verjetnosti tudi niso tako nori, da bodo dovolili, da svojim otrokom vsak teden tiščijo tisto palico v nos.