Slovenija
2487 ogledov

Odločitev o testiranju zdaj tudi uradna

hitro testiranje Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu.
Ministrstvo za izobraževanje je v uradnem listu objavilo odredbo o testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na okužbo s koronavirusom.

Odredba ministrstva za zdravje, objavljena v petek, določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na koronavirus.

Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo.

Voditelja Boštjan Romih in Jasna Kuljaj bosta nazdravljala tudi v naslednjem let Magazin Romih pojasnil, zakaj sta z Jasno Kuljaj pred leti ohladila odnose

Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti.

Po odredbi morajo zaposleni negativen izvid testiranja sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni.

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdor se ne bo testiral, bo v prekršku

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, "saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika". "Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje," so zapisali.

Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2.

Za zdaj učencev še ne bodo testirali. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec bi želela povzeti avstrijski model testiranja učencev v šolskih prostorih. 

V torek se namreč v devetih statističnih regijah v šole vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci v istih devetih regijah pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek povedala, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka. Če bo test pozitiven, bodo šli domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

Vlada bo o odprtju oziroma zaprtju šol odločala v sredo na podlagi sedemdnevnega povprečja, takrat bo jasno, ali se bodo šole februarja odpirale v še kateri od preostalih regij ali ne. Po zadnjih podatkih bi v eni od regij morali šole zapreti, še preden so jih odprli. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Tana 16:07 23.januar 2021.

  Testi so nezanesljivi, zato je to testiranje ena velika farsa!

 • pbr1 15:13 23.januar 2021.

  Pravilno.

 • Avatar MS
  MS 14:23 23.januar 2021.

  Testiranje je preventini ukrep ki ščiti teko testiranca kot okolje v katerem biva! Kreten je tisti ki se testiranju upira!