Slovenija
74119 ogledov

V eni od regij bi morali šole zapreti, še preden so jih odprli

zurnal24.si
Če se razmere ne bodo izboljšale, bo potrebno v zasavski statistični regiji šole naslednji teden že zapreti. Podatki, ki so bili objavljeni včeraj, namreč kažejo, da je ta regija presegla mejo za odprtje šol, kriterij pa presega za kar 11 odstotkov.

Vlada bo o odprtju oziroma zaprtju šol odločala v sredo na podlagi sedemdnevnega povprečja, ki bo objavljeno v torek. Povedano drugače, ne glede na te podatke bodo šole v zasavski regiji od torka do petka odprte, ali se bodo naslednji teden zaprle, pa bo vlada odločala v sredo. 

V torek, ko je vlada odločila, da se v torek tudi v zasavski regiji šole odprejo, je bila regija tri odstotke pod zastavljenim kriterijem. Če se bo vlada v sredo odločila za zaprtje, bodo šole v zasavski regiji zaprte od 1. februarja dalje. 

Zasavska regija je sicer najmanjša, zato ima vsaka odkrita okužba večji vpliv na rezultat, meja za odprtje šol je dnevno povprečno 37 potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh, trenutno jih je 41.

V pomurski regiji, ki je bila v sredo, ko je vlada (na podlagi torkovih podatkov) le odstotek pod zastavljenim kriterijem, se razmere niso poslabšale, niso pa se niti izboljšale. 

Razmere so se poslabšale v obalno-kraški regiji, ki je zdaj le sedem odstotkov pod kriterijem, v sredo je bila 14 odstotkov. V osrednjeslovenski regiji so se razmere izboljšale, zdaj je 22 odstotkov pod zastavljenim kriterijem, v sredo je bila 14.

V regijah, kjer so šole še zaprte, so se razmere v primerjavi s torkovimi podatki izboljšale le v posavski regiji, ki pa je še vedno najdlje od odpiranja šol, saj kriterij presega za 30 odstotkov. Jugovzhodna Slovenija je bila le pet odstotkov nad kriterijem, zdaj je 12, goriška pa 14, zdaj je 25 odstotkov nad kriterijem.

Koroška bi že lahko odprla osnovne šole v celoti

Koroška regija, ki je bila dolgo najbolj kritična, pa že zdaj izpolnjuje pogoje za popolno odprtje šol in vračanje zaključnih letnikov srednjih šol v šole, ki je predvideno v oranžni fazi epidemije. Gorenjska, osrednjeslovenska in podravska regija pa so manj kot deset odstotkov nad zastavljenim kriterijem.

Pred vračanjem vseh osnovnošolcev v šole v najboljših regijah mora celotna država izpolniti pogoje za prehod v oranžno fazo. To je manj kot tisoč hospitaliziranih pacientov s covidom in povprečno manj kot tisoč dnevnih okužb v zadnjem tednu.

Po napovedih IJS naj bi se to zgodilo 6. februarja, prvi kriterij (hospitalizacije) naj bi bil sicer izpolnjen že 2. februarja, a morata biti izpolnjena oba.

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 87
  • tadejca1 15:00 23.januar 2021.

    Bomo obdržali še zaprte šole? A kako dolgo?

  • porko2 13:21 23.januar 2021.

    Edino, kar treba v tej državi zapreti je JJ. Potem bo SLO svobodna država.

  • kontrahan 10:42 23.januar 2021.

    Lani tak čas so bile šole vse odprte v razredih pa dva ali trije učenci, drugo vse bolano, pa ni iz NIJZ neobeden delal panike, bohnedaj kaj testiral. Danes pa vse zaprto, aja lani ni bil covid, danes pa je. ...prikaži več Pa kdo je tu nor, Dokler bodo bolnice, pa dohtarji za covid dobivali evrčke, za gripo pa nič,, toliko časa bo zaprto in norija bo šla naprej.