Slovenija
17460 ogledov

Takšno je stanje po državi: Ena od regij že v oranžni fazi

Ljudje z maskami Epa
Razveseljiv podatek prihaja s Koroške, kjer je opaziti izrazit trend izboljšanja. "To pomeni, da je ta regija glede na postavljene kriterije sproščanja ukrepov že v oranžnem," je povedala Maja Bratuša.

V ponedeljek so v Sloveniji po vladnih podatkih opravili 35.092 testov in potrdili 1652 okužb z novim koronavirusom.

Izstopajo naslednje občine: Ajdovščina 24, Nova Gorica 27, Koper 85 in Tolmin 20. V Krškem 34, Brežicah 29, Sevnici 22, v Zagorju ob Savi 23, Novo mesto 30, Črnomelj 22, Celje 45, Šentjurju 22, Šmarje pri Jelšah 29, Žalec 33, Domžale 29, Kranj 51 in Škofja Loka 28. V Ljubljani je bilo 137 novih okužb, v Mariboru pa 75.

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Vladna govorka Maja Bratuša je na tiskovni konferenci poudarila, da nekatere regije znova prehajajo v črno fazo. Sedem regij je glede na včerajšnje podatke rdečih, med njimi je negativni trend opaziti v savinjski in gorenjski regiji.

Tri regije so  glede na včerajšnje podatke črne, pozitivni trend opažajo pri posavski, zasavski in pri regiji Jugovzhodna Slovenija. Medtem ko je pri goriški in obalno-kraški opazen trend poslabševanja epidemioloških razmer. 

Glede na stanje na podlagi katerega je prejšnjo sredo vlada sprejela odločitve v skladu z Načrtom sproščanja je spremembe opaziti pri regijah, ki so na grafu označene z vzorcem črt. "Razmere so se tako poslabšale v obalno-kraški regiji, ki je napram glede na stanje pred tednom dni, znova prešla iz rdeče v črno fazo, enako velja pri zasavski regiji," je dodala vladna govorka. 

O ukrepih vlada odloča jutri

Seveda se postavlja vprašanje, kaj bo s šolami, se bodo ponekod po Sloveniji prihodnji teden znova zaprle?

 "Po tem načrtu je večji del slovenskih regij v rdeči fazi. Tri so v črni, nekatere vanjo prehajajo. O tem se bomo v sredo pogovorili na ravni posvetovalne skupine vlade. Nato pa sprejeli odločitev, kako dalje na t.i. covid seji vlade, ki bo sledila. Tedaj bo znana odločitev, kako dalje," je dodala ministrica za šolstvo. 

Koroška že v oranžni fazi

Razveseljiv podatek prihaja s Koroške, kjer je opaziti izrazit trend izboljšanja. "To pomeni, da je ta regija glede na postavljene kriterije sproščanja ukrepov že v oranžnem. Če bi imeli pogoje za to izpolnjene tudi na državni ravni," je pojasnila Maja Bratuša. 

Glede podatkov na državni ravni, smo še vedno v rdeči fazi, za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Po zadnjih izračunih Inštitua Jožefa Stefana, bi v to fazo po vsej Sloveniji lahko prešli šele v začetku marca. 

Včerajšnji podatki glede tedenskega povprečja okužb pokažejo na številko 1127, kar je dva več kot dan prej, (oranžna faza je 1000), v bolnišnicah je bilo včeraj 1157 covidnih bolnikov (oranžna faza prav tako 1000), kar je sicer 16 manj kot dan prej. Včeraj  je bilo sprejetih 100 pacientov, 91 so jih odpustili.

Faze sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Faze sproščanja ukrepov Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • migi 15:44 26.januar 2021.

    Malo ovamo...malo tamo...če ne gre drugače pa priredimo! Treba je j...bat narod,dokler lahko!!!!