Slovenija
22082 ogledov

Se bodo naslednji teden nekatere šole spet zaprle?

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
"Vsi skupaj se moramo potruditi, da se lahko v šole vrnejo tudi učenci, ki še vedno izvajajo pouk na daljavo. Od vseh nas je odvisno, kdaj bodo izobraževalni zavodi ponovno zadihali s polnimi pljuči."

"Današnji dan smo vsi z nestrpnostjo pričakovali. Upam, da je to prvi znak vračanja v normalnost," je na novinarski konferenci vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Vrata je ponovno odprlo 366 šol in 327 vrtcev, na delo se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah in 12.844 zaposlenih v vrtcih, v šolske klopi je sedlo 53.306 učencev in učenk prve triade, v vrtce pa se je vrnilo približno 74.630 otrok, je dodala. Poleg tega lahko v devetih regijah od danes naprej ponovno potekajo laboratorijske vaje za študente in študentke višjih in visokih šol.

"Vzgojno-izobraževalni zavodi so se dobro pripravili, odziv na hitro testiranje je bil izjemen," je dejala ministrica, kar je po njenem mnenju poslalo sporočilo, da sta šolsko in vrtčevsko okolje prostora, v katera lahko zaupamo, da sta varna.

Starše pa je pozvala, naj v vrtce in šole pripeljejo le zdrave otroke ter naj vsi dosledno spoštujejo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - higieno rok, prezračevanje, nošenje zaščitnih mask ...

"Vsi skupaj se moramo potruditi, da se lahko v šole vrnejo tudi učenci, ki še vedno izvajajo pouk na daljavo. Od vseh nas je odvisno, kdaj bodo vsi izobraževalni zavodi ponovno zadihali s polnimi pljuči," je poudarila.

Se bodo določene šole zaprle že naslednji teden?

Kot je povedala ministrica, bodo stanje okuženih in hospitaliziranih po regijah spremljali na tedenski ravni, na podlagi tega bodo presodili, kako naprej. Sledili bodo načrtom in ukrepom, kot so jih predstavili v strategiji rahljanja ukrepov po fazah. Tri slovenske regije so že v črni fazi, tam se šole niso odprle, je pa vidno, da nekatere tja prehajajo. 

Če zboli kateri od učencev, pa bodo delovali po načrtu, ki je predviden za model C, kar pomeni, da se okužene izloči, predpiše pa se tudi karantena za vse, ki so bili z okuženim v stiku - torej za cel razred. Ta razred potek pouk nadaljuje na daljavo. "Prav zato je pomembno spoštovanje socialnega mehurčka," je povedala Kustec, saj to pomeni, da ostali razredi v šoli nadaljujejo s poukom v fizični obliki.

Na tej povezavi lahko preverite, kakšno je sicer stanje po državi. Ena od regij je že v oranžni fazi.

Testiranje učencev je realna možnost

Glede testiranja učencev so prejeli precej pobud, prošenj in pozivov s strani staršev, je priznala ministrica. Dejala je, da so se glede tega posvetovali in pregledali okoliške države, kjer je tovrsten načrt že pripravljen in s posebnimi testi že testirajo vse šoloobvezne otroke. "To je nekaj, kar je v številnih šolah izven naše države običaj," je pojasnila. Kot je dodala, se mora zdaj glede tega odločiti tudi naše ministrstvo za zdravje in pripraviti predlog, o katerem bodo potem razpravljali v okviru vlade in strokovne skupine. Če bodo ugotovili, da potreba obstaja, je po njenih besedah treba najti tudi način, da se testira otroke.

Kako kužni sploh so otroci, strokovnjaki še vedno ugotavljajo, a glede na ocene, da je v Sloveniji okuženih od 1-3 % populacije, bi to pomenilo, da je v šolah in vrtcih trenutno približno 1500 okuženih otrok.

Odziv šolnikov na testiranje dober

Kustec je ocenila, da je bil odziv šolnikov na včerajšnje testiranje dober, odstotek zaposlenih, ki se niso želeli testirati, je bil po njenih besedah nizek.

Že včeraj smo pisali, da naj bi šole prejele okrožnico ministrstva z opozorilom, da bo morebitna kazen za vse tiste, ki se ne želijo testirati, od 400 do 4 tisoč evrov. Šolska ministrica danes te informacije ni ne zanikala ne potrdila, kaj se bo zgodilo z zaposlenimi, naj bi bilo predvsem vprašanje pogovora, ki ga bodo imeli z nadrejenimi. "Prva glavna sankcija je lastna moralna odgovornost in vest, vse ostalo bodo določile inšpekcijske službe," je dodala.

Če niso opravili testiranja, namreč ne bodo mogli nazaj v vrtce in šole - razen tistih, ki so covid-19 že preboleli. 

Tisti, ki so bili na testu pozitivni, pa so zdaj na bolniškem dopustu in ne bodo delali niti na daljavo, saj so v fazi okrevanja, je povedala ministrica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 10:21 27.januar 2021.

    en otrok v razredu pozitiven pa cel razred domov. en igralec športne ekipe pozitiven pa ekipa na igrišče in ajd špilat z nasprotniki. delavec na začasnem delu z dvema čudnima testoma pozitiven pa ajd lepo na delo in veselo v ...prikaži večo v štacuno na malco in šoping. če naj bo red, naj bo red za vse. tester za covid stane 2€. zakaj jih država ne kupi in razdeli vsem, pa se sami doma testiramo in gremo od doma samo negativni. kdor guljufa e, ta pa naj plača huuudo.naj se sprejme zakon tud za izgon iz SLO.

  • pro 08:44 27.januar 2021.

    Ti lahko testiraš svoje otroke trikrat na dan, če jih sploh imaš, ker glede na razmišljanje dvomim in upam da jih nimaš. Seveda pa dosti ne razmišljaš saj ti napotke deli plešasti Calimero.

  • Avatar pantani
    pantani 07:14 27.januar 2021.

    O bog oprosti jim,saj ne vejo kaj delajo.

Sorodne novice