Slovenija
56171 ogledov

Za tiste, ki se ne želijo testirati, predvideli visoke kazni

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
1/28
Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Testiranje bo v Ljubljani trajalo do večera.

Učenci prve triade naj bi se jutri vrnili v šolske klopi, še pred tem pa naj bi testirali vse šolnike - teh je približno 30 tisoč. Po poročanju 24 ur naj bi šolsko ministrstvo v okrožnici šole opozorilo, da bo morebitna kazen za vse tiste, ki se ne želijo testirati, od 400 do 4 tisoč evrov. 

V Ljubljani do 20. ure

"Do večera bomo testirali 3260 kandidatov, do zdaj smo testiral že 1100 kandidatov, trije so bili pozitivni," je ob enajsti uri povedal koordinator testiranja s hitrimi testi in cepljenja proti covidu-19 v Ljubljani Uroš Zafošnik.

To se sicer ne sliši veliko, a to pomeni tri razrede, ki jim ne bo treba v izolacijo ter nevarnost prenosa virusa med učitelji v treh šolah. V drugih regijah je okuženih več. Ravnateljica OŠ Antona Globočnika Postojna Darija Košir je za STA povedala, da so zaposlene testirali v dopoldanskem času, od 63 opravljenih testov pa so bili pozitivni štirje. "Vendar so vsi strokovni delavci, ki se vračajo jutri na delo, negativni," je dejala. V šolo naj bi se v torek vrnilo 242 otrok prve triade, ki obiskuje to osnovno šolo.

S testiranjem v Ljubljani so začeli ob sedmih zjutraj, trajalo bo do osmih zvečer.

Predsednik vlade Janez Janša je v parlamentu danes dejal, da še ni jasno, ali se bo pouk jutri sploh začel in ali se bodo vrtci odprli. 

V eni uri jih obvestijo, če so pozitivni, sicer dobijo SMS

Gre za obsežno akcijo, pri kateri pomaga ekipa z oddelkov za predšolsko vzgojo mestne občine, mestno redarstvo, civilna zaščita, študenti zdravstvene fakultete in vojaška zdravstvena enota. "Mi smo povedali, koliko lahko naredimo v eni uri, učitelji in vzgojitelji so dobili točen termin," je pojasnil Zafošnik. 

"Naša ideja je, da ko pridejo, v najkrajšem možnem času zapustijo dvorano. V eni uri jih obvestimo, če so pozitivni, sicer tekom dneva dobijo sms. Protokol za pozitivne je jasen, rezultat testa je sporočen v eni uri učitelju, ki je pozitiven, učitelj potem odgovorno ravna," je povedal. 

Jutri testiranje ponovno za občane

Na hitro testiranje je danes po njegovih besedah prišlo tudi nekaj občanov, ki pa niso mogli noter, saj danes poteka testiranje le za učitelje in vzgojitelje. Jutri bo testiranje ponovno na voljo za občane MOL. "Razmišljamo o dnevih, ki bodo namenjeni prvi, drugi in tretji triadi," je povedal Zafošnik, ki dejal, da se ne želijo seliti, saj na Gospodarskem razstavišču vse poteka brez zapletov. "Mobilne enote niso najboljša rešitev, to pomeni, da jih pošiljamo v okolje, nad katerim nimamo nadzora," je dejal.

"Pri testiranju učiteljev na terenu doslej ni bilo zaznanih nobenih težav, nocoj se bo naredila evalvacija celotnega poteka. Predvideno je tedensko ponavljanje testiranja učiteljev, na kak način bo to potekalo in v kakšni obliki še ni znano, bodo pa razmislili o modifikaciji modela testiranja, kot poteka danes, ko so šole zaradi tega zaprte," je povedala Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. 

Ena od udeleženih, učiteljica Marjana iz ljubljanske osnovne šole je povedala, da ni bila prvič testirana in se strinja, da to mora biti obveza. "Boljše, da se testiramo, kot ne. Pri nalezljivi bolezni ne gre samo za nas, ampak tudi za starše, partnerje," je dejala za STA.

Zdi se ji tudi prav, da bi otroke, ki so prenašalci virusa, lahko prav tako testirali na okužbo s koronavirusom. To bi po njenem mnenju lahko izvajali starši doma, tako kot v Avstriji. Ne zdi se ji smiselno, da bi ustavno sodišče presojalo glede obveznega testiranja.

Težave so le z nekaterimi posamezniki

Več kot 800 učiteljev in drugih zaposlenih v dvajsetih mariborskih osnovnih šolah, ki bodo v torek predvidoma znova v šole sprejele učence prvega triletja, pa se bo v Mariboru testiralo šele popoldne. Od 13. ure naprej bodo za njih testiranja izvedli v zdravstveni postaji na Teznem.

Vodja kolegija ravnateljev Mojca Kirbiš pričakuje, da večjih težav z odzivom ne bo, vsaj če gre soditi po njeni OŠ Rada Robiča Limbuš, kjer se bodo testiranja udeležili vsi, ki se vračajo v šolo.

"Izkušnje pa so seveda različne, saj nekateri ravnatelji javljajo, da imajo določene težave, a gre za posameznike," je za STA dejala Kirbiševa. Ta bo za morebitne primere okužb izvedela šele popoldne, v primeru, da bo med zaposlenimi kaj okuženih, pa jih bodo morali nadomestiti s tistimi, ki bodo na voljo in bodo torej še nekoliko bolj obremenjeni. V torek naj bi se v šolo vrnilo 140 otrok, ravnateljica pa pričakuje, da bodo prišli bolj ali manj vsi.

Ravnateljica ptujske OŠ Olga Meglič Helena Ocvirk je za STA povedala, da se je pri njih večina zaposlenih dopoldne že testirala, podatka o kakšnem pozitivnem testu pa še ni prejela. Skupaj se v šolo vrača 25 zaposlenih in 135 učencev. Učitelji, ki so sprva morda še imeli kakšne pomisleke glede testiranja, so se potem, ko je to postalo obvezno, s tem sprijaznili in ni bilo nasprotovanj.

Ravnatelji z organizacijo testiranja zadovoljni

Za celjske učitelje in vzgojitelje ter ostale zaposlene v šolah in vrtcih so testiranje danes pripravili v dvorani Golovec, ravnatelji pa so z organizacijo testiranja zadovoljni. Zdravstveni dom Celje bo skupaj opravil več kot 940 hitrih testov.

V tamkajšnje osnovne šole se bo v torek vrnilo 1587 otrok, ki obiskujejo prve tri razrede, pri čemer bodo izvajanje učnega procesa prilagodili trenutnim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov.

Ravnateljica celjske OŠ Lava Marijana Kolenko je za STA povedala, da so imeli testiranje odlično organizirano za vse celjske osnovne šole, in sicer v okviru celjske občine in Zdravstvenega doma Celje, ter da je bilo testiranje tako rekoč brezhibno. Večina testiranih je negativna, kar pomeni, da bodo v torek dokaj normalno pričeli z delom v šoli.

"Testirali smo se vsi, saj smo v fazi možnosti testiranja na sestankih zaposlenih jasno sporočili, da je to naša skupna odgovornost in da bomo testiranje sprejeli pozitivno za lastno zaščito ter v nadaljevanju za zaščito učencev in sodelavcev," je še dejala Kolenkova.

Na I. OŠ Žalec se je dopoldne testiralo 39 zaposlenih učiteljev in strokovnih sodelavcev, vsi pa so po doslej znanih podatkih negativni. V popoldanskem času se bodo testirali še zaposleni v kuhinji in čistilke, je za STA povedala ravnateljica šole Tatjana Žgank Meža.

Ocenila je tudi, da je odnos zaposlenih do testiranja sodelovalen in razumevajoč. Pomisleke iz osebnega prepričanja je v petek imela saena od strokovnih sodelavk, ki pa se je pozneje prav tako odločila za testiranje. Z delom pa v torek ne bo pričela ena učiteljica, ki je sporočila, da je bila njena družina v rizičnem stiku, se slabo počuti in je bila danes testirana s PCR testom, a bo njen rezultat znan šele v torek.mo

Ponekod testiranje do večera

Ravnateljica OŠ Polzela Bernarda Sopčič je za STA povedala, da bo testiranje njihovih zaposlenih potekalo do večera, testirani bodo vsi delavci, ki so vključeni v izvajanje šolske dejavnosti za prvo triletje in vrtčevske dejavnosti. Testiranje bo izvedel žalski zdravstveni dom v prostorih tamkajšnje ljudske univerze.

Testiranja se bo udeležilo okoli 85 zaposlenih, sicer pa jih je doslej bilo pri njih okuženih že približno tretjina, večina v drugem valu oktobra lani. Kako se bodo organizirali, je povezano s tem, koliko bo okuženih. "Upam, da številka ne bo prevelika in bomo lahko dejavnost izpeljali tako, kot načrtujemo, kar pomeni z lastnimi močmi," je dejala Sopčičeva.

Po njenih besedah se nekateri redki zaposleni ne bodo testirali, saj imajo resne zadržke. "Kako in kaj bomo z njimi, sploh če ne bo mogoče delo na daljavo, še ne vemo. Ugotavljamo, da smo ravnatelji postavljeni pred hude preizkušnje in naloge, zato pričakujemo več pristojnosti z ustreznimi navodili s strani pristojnih," je še dodala.

Poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk pa je za STA povedal še, da za njihove osnovne šole in vrtce izvajajo testiranja zaposlenih v tamkajšnjih zdravstvenih domovih, skupni rezultati testiranj pa bodo znani v torek zjutraj.

Ravnateljica OŠ Antona Globočnika Postojna Darija Košir je za STA povedala, da so zaposlene testirali v dopoldanskem času, od 63 opravljenih testov pa so bili pozitivni štirje. "Vendar so vsi strokovni delavci, ki se vračajo jutri na delo, negativni," je dejala. V šolo naj bi se v torek vrnilo 242 otrok prve triade, ki obiskuje to osnovno šolo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • jakec42 08:47 26.januar 2021.

    Ode tako je!

  • miralem3 23:42 25.januar 2021.

    Eno slabo leto zivimo zivljenje polno stresa, izsiljevanja,grozenj,strah za lastno zivljenje strah da jutri nebomo imeli kaj jesti strah za izgubo starsev otrok.Kje so meje izdrzljivosti vsakega posameznika eni bodo klonili pritiskom enim se nam bo zmesalo in bomo sli ...prikaži več v boj za golo prezivetje to je ze nevzdrzno postalo.To im je cilj

  • ode 18:15 25.januar 2021.

    "Visoke" kazni, ki jih ne bo nihče plačal. Edina prava kazen bi bila prenehanje delovnega razmerja iz krivdnih razlogov. Kdor bi se pa kljub temu približal učencem pa še kazenska ovadba. Potem bi bil pa red.