Slovenija
23263 ogledov

Janša: Ne vemo še, ali se bo pouk jutri začel

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
"Vse kaže, da je vsaj nekaj odstotkov pozitivnih na angleški virus, situacija je zelo resna," pravi Janša. Kustec: "Angleški sev ne bo vplival na začetek šole."

"Ne vemo še, ali se bo pouk v šolah jutri zares začel," je v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša. Janša ob 16 uri pričakuje MIZŠ, NIJZ in svetovalne skupine o odprtju šol.

"Ministrica za šolstvo, direktor NIJZ in vodja svetovalne skupine mi morajo danes do 16. ure sporočiti njihovo mnenje, ali bomo jutri odprli šole in vrtce in v katerih regijah, saj se je situacija v regijah spremenila in to ne na boljše," je v parlamentu dejal Janša.

Janša: Če testi pokažejo razširjenost virusa, sprostitev ne bo

"V Sloveniji preverjamo za nazaj, kaže, da je vsaj nekaj odstotkov pozitivnih na angleški virus. Situacija je resna," je še dodal Janša. Po tem, ko so v Sloveniji konec tedna odkrili prvi primer angleškega seva koronavirusa, je NIJZ začel preverjati nekatere vzorce pozitivnih PCR testov, odvzetih po 11. januarju. 


Tri regije od devetih ne izpolnjujejo več pogoja za odprtje šol, ki so ga izpolnjevale prejšnjo sredo, to so zasavska, obalno-kraška in pomurska. Mišljeno je bilo sicer, da bo vlada o odprtju in zaprtju za naslednji teden odločala ob sredah. "Trenutno se pristojni ukvarjajo z vprašanjem, ali se bo v teh regijah, ki so dosegle pogoje za odprtje vrtcev in šol, jutri pouk fizično začel," pravi Janša. 

Daleč najboljše so trenutno razmere v koroški regiji, sledijo osrednjeslovenska, podravska in gorenjska regija. 

Danes sicer poteka množično testiranje učiteljev, toliko okuženih so odkrili. 

Včeraj izredna novinarska konferenca

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj sklical izredno novinarsko konferenco, na kateri je opozoril, da se stanje epidemi ne umirja, zato bo potreben ponoven razmislek o sproščanju ukrepov. Vlada je v četrtek v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, med njimi tudi začetek pouka v šolah, to zbuja zaskrbljenost, je pojasnil premier Janša. Po njegovih napovedih bo v sredo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov. Če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa že prej.

Kustec: Angleški sev en bo vpolival na začetek pouka

"Jutri naj bo en vesel dan, hkrati pa tudi odgovoren. Otroci in zaposleni naj se vrnejo z upoštevanjem vseh epidemioloških ukrepov in zdravi," pa je daes v Prvem dnevniku na TV Slovenija na vprašanje, kako so na šolah pripravljeni za začetek pouka ob nevarnosti novega seva koronavirusa odgovorila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Kar se pa tiče novega angleškega seva, zelo, zelo smo pozorni, nas skrbi, hkrati pa v tem trenutku lahko rečem, da to ne bo vplivalo na sam začetek jutrišnjega dneva, vrnitve v vrtce in šole, istočasno pa je to še en dodaten razlog, da je res potrebno, da smo previdni in hodimo iz stanovanj samo, če smo res zdravi."

Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar jate
    jate 17:00 25.januar 2021.

    to je že skupaj fuknjeno ratalo...

  • darko50 15:51 25.januar 2021.

    Po eni strani naj kar doma ostanejo čist možno je da se bpdo tisti okužili ki nimajo virusa in tisti ki ga majo pa tud ne bodo povedali a ga majo al nimajo in pol bo postala b.......a v šolah!!!!?????

  • softundsicher 15:48 25.januar 2021.

    Včeraj so naši rokometaši izgubili tekmo na svetovnem prvenstvu in vsi govorilo, da je potrebno menjati selektorja. A ta nas dr*a že eno leto, folk pa ga še kar gleda.