Slovenija
53228 ogledov

Janša o učiteljih: Če bi to bilo v Avstriji, bi izgubili službo

Učitelj z masko Profimedia
"Še nikogar nisem srečal s predrto nosnico."

"Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo," je predsednik vlade Janez Janša na današnji tiskovni konferenci odgovoril na vprašanje glede nasprotovanja učiteljev obveznemu testiranju v šolah. "Pri nas to pravno ni popolnoma urejeno. V praksi, se bojim, bodo tudi tisti, ki se ne bodo testirali, imeli veliko možnosti za delo na daljavo. V primerih, ko bodo odkrite okužbe."

Janez Janša Izredna tiskovka Slovenija Zaradi angleškega seva zaostrovanje ukrepov morda že v ponedeljek

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji tiskovni konferenci napovedal, da nas zaradi prisotnosti angleškega seva čaka nova zaostritev ukrepov. Če bo treba, bo vlada nove ukrepe sprejela že v ponedeljek ali torek in ne šele v sredo, kot je bilo napovedano do sedaj. 

Dodal je, da je tudi sam videl nekaj peticij in sporočil proti obveznemu testiranju, v katerih pišejo, da testiranje vsak teden poškoduje nosno sluznico. "Vsi v vladi in kabinetu se testiramo enkrat tedensko že dolgo časa, pa nisem še nikogar srečal s predrto nosnico. V številnih podjetjih, domovih za ostarele in bolnišnicah takšno testiranje poteka že dolgo časa," je navedel Janša. "To je skrajno neresno in takšni ljudje učijo naše otroke. Po informacijah, ki prihajajo do mene, velik del učiteljev ve, da je v njihovem interesu in interesu otrok, da se virus ne širi. Z nespoštovanjem ukrepov samo odlagamo trenutek, ko bomo šli v normalno življenje."

šola koronavirus učenci Slovenija Starši zaradi strahu pred covidom otrok nočejo poslati v šolo

Pojasnil je tudi, da strokovna skupina in nekatere druge institucije preučujejo modele, ki so jih za šole napovedale druge evropske države. "Gre za uporabo testov, pri katerih se lahko učenci sami testirajo," je dejal Janša. "To je možnost, ki bi prišla  v poštev za višje letnike OŠ in srednje šole. Če bo alternativa imeti takšno testiranje ali imeti šole zaprte, se bomo odločili za uvedbo takšnega načina testiranja. A najprej potrebujemo takšne teste, ki jih za zdaj ni dovolj na razpolago. S sedanjimi kapacitetami se tega ne da izvajati na ravni celotne države."

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija Posledice za učitelje, ki se nočejo testirati. Je naslednji korak to?

V soboto so pri nas uradno potrdili prvo osebo z angleškim sevom koronavirusa pri nas. V ozadju je še nerazvozljana skrivnost, saj je v povezavi s to osebo nekaj nerazjasnjenih informacij.

Ob napovedanem odpiranju šol je ministrica za izobraževanje Simona Kustec napovedala, da bo testiranje učiteljev obvezno. "Ker gre za možnost prenosa okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka," je razložila Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje. O tem, kaj bodo delali učitelji, ki se ne bodo testirali, bo odločal ravnatelj, pa je pojasnil Anton Baloh, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo.

Koronavirus in šola Covid-19 Slovenija To se bo zgodilo z učitelji, ki se ne bodo želeli testirati

Sam sicer verjame, da takih ne bo veliko, napovedal pa je tudi, da bo ministrstvo za zdravje pripravilo posebno posebno odredbo o izvajanju presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki je v postopku sprejemanja. "Ta bo tista, ki bo dala težo celotni zadevi," je povedal Baloh.

V Svizu obveznemu testiranju nasprotujejo že od vsega začetka in poudarjajo, da bi moralo temeljiti na zaupanju ne more biti obvezno.

Simona Kustec Slovenija Učitelji na nogah: "Kustečeva naj napoved obveznega testiranja prekliče!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • vorospista 13:22 25.januar 2021.

    Razumem,da kot predsednik vlade ne ve, kaj je razlika med nosnico in nosno sluznico,toda kot zdravstveni minister bi to moral vedeti!!!

  • vorospista 13:22 25.januar 2021.

    Razumem,da kot predsednik vlade ne ve, kaj je razlika med nosnico in nosno sluznico,toda kot zdravstveni minister bi to moral vedeti!!!

  • vorospista 13:22 25.januar 2021.

    Razumem,da kot predsednik vlade ne ve, kaj je razlika med nosnico in nosno sluznico,toda kot zdravstveni minister bi to moral vedeti!!!