Slovenija
6266 ogledov

Nerazvozlana skrivnost okoli prve osebe, okužene z angleškim sevom pri nas

testiranje koronavirus Epa
Prva okužena oseba z angleškim sevom pri nas imela kar dva testa, pozitivnega in negativnega.

Slovenski premier Janez Janša je spregovoril o še vedno ne povsem pojasnjenih okoliščinah vnosa angleškega seva koronavirusa v Slovenijo. Osebo so identificirali, a njegova zgodba je na majavih tleh.

Premier Janez Janša je na tiskovni konferenci močno okaral učitelje, ki se ne želijo testirati pred vnovičnem začetkom pouka.  

Janez Janša Izredna tiskovka Slovenija Zaradi angleškega seva zaostrovanje ukrepov morda že v ponedeljek

Janez Janša je potrdil prvi uradni primer okužbe z angleških sevom koronavirusa pri nas, ki naj bi bil veliko bolj nalezljiv. Gre za osebo, državljana Kosova, z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Po besedah premierja naj bi delal za slovensko podjetje s sedežem v Kranju, vendar pa so dela izvajali v Belgiji, od koder je tudi prišel v Slovenijo.

Janez Janša | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Imel je dva testa, pozitivnega in negativnega

O okuženi osebi je vlada informacije prejela preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje. "Belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja," je povedal Janša in dodal, da je ta oseba v Slovenijo vstopila v soboto, 23. januarja in to z negativnim testom. Janša je še dejal, da je imel potrdilo o dveh testih, eden je bil pozitiven, eden pa negativen. Test, ki so ga naredili v Sloveniji, je pokazal, da je pozitiven na angleški sev koronavirusa. Oseba je zdaj v izolaciji. 

Učitelj z masko Testiranje Slovenija Janša o učiteljih: Če bi to bilo v Avstriji, bi izgubili službo

Janšo skrbi predvsem datum pozitivnega testa v Belgiji, ki je bil star teden dni, pa tudi to, da podatki, ki jih je ta oseba povedala ob anketiranju, niso točni. Okuženi je dejal, da ni bil v tveganem stiku z nikomer, se pa to še preverja. »Če vse to drži, potem tveganje ni bilo veliko. Nekaj je še neznank, ki jih preverjamo. Več bo znano v naslednjih urah,« je še dejal Janša.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • softundsicher 07:24 25.januar 2021.

    Spet pribijanje na križ. Tako, kot so spomladi zdravnike, poleti tiste iz Zrč, jeseni tiste, ki so martinovali, pozimi smučarje,.. Zdaj so na vrsti Albanci. Ti zadnji so še posebej primerni. Osem okužb s tem "novim sevom" naj bi bilo ...prikaži več v Sloveniji. Zakaj je potrebno izpostavljati enega? Statistično gledano je v Sloveniji skoraj 10% tujcev. Če je en od osmih okuženih tujec, potem je to povsem normalno.

  • Avatar Zala
    Zala 02:12 25.januar 2021.

    Kosovarji preplavljajo Slovenijo, posebej Gorenjsko in Kranj. Delajo v Avstriji, Nemčji, Italiji ... v Slovenijo nosijo bolezni. Višek pa je, da njihove ženske zahtevajo v šoli, zdravniku, UE ... ipd. prevajalca, ker ne razumejo slovensko. Na koncu nas bodo še ...prikaži več iztrebili, če ne bomo ukrepali in omejili priseljevanje. Hoteli so državom, imajo jo, sedaj rinejo še k nam. Zakaj se jim to dovoli? Stroge omejitve, da se jih znebimo.

  • jakec1575 21:29 24.januar 2021.

    V Belgiji je kar precej ang seva. zakaj pa cržava ne uvede direktne 5 dnevne karantene s testiranjem doma? pa glih njegov rojak.