Svet
4854 ogledov

Na Hrvaškem žalujejo: zaradi covida-19 umrl 11-letni deček

Covid-19 Epa
Enajstletni deček je najmlajša žrtev koronavirusa na Hrvaškem.

Na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu je za posledicami covida-19 umrl enajstletni deček, pišejo hrvaški mediji. Gre za najmlajšo žrtev koronavirusa na Hrvaškem. 

Dečka so v bolnišnico sprejeli 21. januarja popoldne, piše Index.hr. V bolnišnico je prišel zaradi povišane telesne temperature, ki je vztrajala že nekaj dni, imel je glavobol in bolečine v trebuhu. Preiskave so pokazale, da dečku odpovedujejo ledvice, kazal pa je tudi znake sepse. 

Janez Janša prihajajo novi ukrepi? Slovenija Janša nagovoril državljane, prihajajo novi ukrepi?

Odločili so se izvesti urgentno operacijo, a je prišlo do zapleta. Preden so mu dali anestezijo, je doživel zastoj srca. Zdravniki so dečka oživljali, ga uspeli stabilizirati in izvesti operacijo. Po operaciji je deček potreboval respirator, pojavili so se tudi kardiovaskularni zapleti. Njegovo stanje se je poslabšalo in deček je umrl.

Direktor pediatrične klinike Goran Roić je pojasnil, da je deček ob sprejemu kazal običajne simptome koronavirusa pri otrocih. Laboratorijske preiskave pa so nato pokazale, da gre za veliko večje težave. "Prišlo je do redkega, a zelo težkega zapleta," je dejal Roič za Dnevnik.hr in potrdil, da pri dečku niso zabeležili nobene pridružene bolezni ne drugega stanja, ki bi lahko bil vzrok za takšen razplet. 

Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je že zahteval poročilo pristojnih. 

Na ljubljanski pediatrični kliniki do zdaj 24 otrok s sindromom MIS-C

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so do zdaj obravnavali 24 otrok z večorganskim vnetnim sindromom (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C) povezanim s covidom-19, ki se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva.

"Gre za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani," razlaga vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo pri Pediatrični kliniki Tadej Avčin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Albatroz 12:49 24.januar 2021.

    Glede na vse pridružene telesne okvare in zastrupitve fanta bi lahko bil tudi naslov da je umrl 11 letnik zaradi vboda z zobotrebcem.