Slovenija
156774 ogledov

Janša nagovoril državljane, prihajajo novi ukrepi?

Janez Janša Vlada RS
Predsednik vlade je popoldne spregovoril o pojavu angleškega virusa v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša je ob 17. uri na novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega virusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. Kot je razumeti iz napovedi, bo vlada morala sprejeti nove ukrepe. 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je v torek sporočil, da so pri osebi, ki je pripotovala iz Anglije, našli koronavirus, ki je zelo podoben angleškemu sevu. Janša je na torkovi tiskovni konferenci, na kateri je govoril o cepljenju, o prisotnosti angleškega seva v Sloveniji dejal, da so "vsi, ki se ukvarjamo s covidom v okviru vlade in širše prepričani, da ga imamo že nekaj časa"

Na vprašanje, ali bo prisotnost angleškega seva kakorkoli vplivala na prihodnje ukrepe vlade, je takrat odgovoril: "Glede na to, da zaenkrat verjamemo, da to že imamo in da se s tem že spopadamo,  je semafor, ki je bil sprejet v začetku decembra in noveliran pred kratkim, tisti, ki se ga bomo držali." Kaj se je od torka do danes spremenilo, lahko pričakujemo, da bo pojasnil popoldne. 

RTV Slovenija, ki se sklicuje na neuradne podatke, poroča, da so v Sloveniji potrdili osem primerov angleškega seva. V NLZOH so danes za STA dejali, da od zaznave prvega primera angleškega seva niso zaznali novih vzorcev, v katerih bi bil prisoten novi sev. Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je za STA pojasnil, da novega seva niso potrdili.

razred učilnica tabla Slovenija V eni od regij bi morali šole zapreti, še preden so jih odprli

Novi sev predstavlja nevarnost, ker se hitreje širi, kar pomeni, da se posledično poveča število ljudi, ki bodo potrebovali zdravniško pomoč. V petek pa je britanski premier Boris Johnson na tiskovni konferenci dejal, da nekateri izsledki raziskav kažejo, da bi lahko bil novi virus do 30 odstotkov bolj smrtonosen. Poleg angleškega seva med bolj nevarne sodita še škotski in južnoafriški.

Zadnji podatki o stanju epidemije v Sloveniji sicer kažejo, da kazalci, povezani z okužbami, še naprej padajo. Včeraj je bilo tako odkritih 537 novih okužb, število aktivnih primerov pa se je spustilo na 18.477.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 29
  • Avatar Leon
    Leon 15:44 27.januar 2021.

    https://www.nytimes.com/2021/01/27/arts/design/slovenia-Janez-Jansa-culture.html?auth=login-facebook&searchResultPosition=1

  • valter4 19:01 24.januar 2021.

    Edini virus si ti in tebi podobni, vse se vraca vse se placa, nic bat, kdor jamo drugemu koplje sam vanjo pade

  • Avatar Krizar53
    Krizar53 16:53 24.januar 2021.

    Prihod angleža? in prinesel nam je nos sev bacilčka?Ta dan, kot navajajo novinarji blizu NOVE TV24 ni pristalo nobeno letalo iz VB; pa tut drugače ni nožno, saj so vse države EU takoj ob odkritju tega seva prekinile vse prihode ...prikaži več in odhode iz ali v VB t vsemi prevoznimi sredstvi! Še en nateg, da nas terorizirajo!