Zdravje
4379 ogledov

Cepljenje in smrt? To pravijo znanstveniki

Cepivo za covid-19 Epa
V Evropi doslej niso potrdili smrti, ki bi bila neposredno povezana s cepivom proti covidu-19.

Na Norveškem je po začetku cepljenja proti covid-19 zavladala panika, potem, ko so poročali o smrti 33 oskrbovancev doma starejših, ki so prejeli Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Med temi smrtmi pa jih je bilo najmanj 13 takih, ki so bili med najstarejšimi in so imeli tudi druge resne bolezni.

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor Covid-19 Zdravje Novo o dobavi Pfizerjevega cepiva

Ne le na Norveškem, o podobnih primerih poročajo tudi drugod po Evropo, vendar pa znanstveniki opozarjajo, da glede na obstoječe dokaze nobena smrt ni bila povezana s cepivom. Zdravstvene organizacije medtem pojasnjujejo, da so bili med mrtvimi večinoma starejši, ki so že tako bolj ranljivi in pogosteje bolni.

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Epa

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba Zdravje Cepivo proti covidu-19: "Zelo se trudimo za ta šesti odmerek"

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da kljub smrtim, zaenkrat niso glede Pfizerjevega cepiva zabeležili nobenih pomislekov. Pri Emi so še pojasnili, da lokalne oblasti sicer preučujejo, ali so bile smrti povezane s cepljenjem. Redno preučujejo tudi vse morebitne druge težave, ki nastopijo ob cepljenju in ki jih prijavijo zdravstveni delavci, farmacevtska podjetja ali bolniki.

Oblasti na Norveškem sicer niso opravile preiskave vzroka smrti, priznavajo pa, da bi lahko k smrti pri tej starosti prispevali tudi običajni stranski učinki cepiv, med njimi na primer povišana temperatura.

cepivo covid-19 Zdravje Nov zaplet s cepljenjem proti covidu-19

V Franciji, kjer so cepili okoli 800.000 ljudi, so potrdili okoli devet smrti oskrbovancev domov starejših, ki pa so imeli vsi kronične bolezni. Državna agencija ANSM je sporočila, da glede na razpoložljive dokaze ne morejo nikakor sklepati, da so bile smrti povezane s cepljenjem.

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Epa

Cepivo Phizer Zdravje Toliko cepiva pride v naslednjem tednu

Podobne primere so imeli še na Švedskem in Islandiji, kjer prav tako niso našli dokazov, ki bi povezali smrti s cepljenjem.

Glede na to, da so v večini držav sprva začeli cepiti starejše, število smrti ni presenetljivo ali razlog za skrb, piše AFP.

Komentarjev 9
  • Albatroz 16:58 24.januar 2021.

    Če je zunaj svetlo je dan tudi če je sosed prižgal luč tako ke z tem virusom vzrok vsake smrti je covid 19 vsaka smrt po cepljenju pa je poslednja od pridruženih bolezni. Naj le farbajo ljudi in ti jim naj verjamejo

  • roscha 16:24 24.januar 2021.

    Aha. 2 mio mrtvih brez cepiva (še ni obstajalo) , una dva ali pet ali 10 pa KAO zaradi cepiva. Bejž?

  • krucefiks 15:31 24.januar 2021.

    pa še komaj pol doze so dobili že umirajo,čez čas bo vse pokazalo ,poizkusni zajčki so že ,zdaj lahko delajo kar se jim zljubi,čez čas jim bo zadišalo spet nov biznis in bodo ponovili vajo ,ovce samo pripravite ramo da bodo pikali