Zdravje
1490 ogledov

Toliko cepiva pride v naslednjem tednu

Cepivo Phizer NIJZ
Znano je, koliko odmerkov cepiva pride v prihodnjem tednu. Konec tedna bo znana odločitev o cepivu AstraZenece.

V Slovenijo bo prihodnji teden prispelo dobrih 23.400 odmerkov cepiv proti covidu-19, uporabili jih bodo za drugi odmerek cepljenja. V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov cepiv tega podjetja, prihodnjo nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja.

Ta je v preteklem tednu dobavil le polovično pošiljko, v primerjavi s tistimi iz preteklih tednov. Dobavili so za nekaj več kot 8000 odmerkov cepiva, prejšnje pošiljke so zadostovale za okoli 16.500 odmerkov.

Janez Janša prihajajo novi ukrepi? Slovenija Janša nagovoril državljane, prihajajo novi ukrepi?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da bo Pfizer v ponedeljek Sloveniji dobavil predvidoma 21.060 odmerkov. S Pfizerjevimi cepivi bodo z drugim odmerkom ponovno cepili v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih.

Po podatkih NIJZ je bilo do vključno petka, 22. januarja, z enim odmerkom cepiva cepljenih 48.170 ljudi, z dvema pa 6669 ljudi.

Po odobritvi cepiva AstraZenece širši obseg cepljenja po pridobitvi še cepiva AstraZenece

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Evropska agencija za zdravila (EMA) bo predvidoma ta teden, do petka, sporočila svojo odločitev, ali bo dala pogojno dovoljenje za promet cepivu, ki ga je razvila AstraZeneca skupaj z znanstveniki oxfordske univerze.

Ko bo Slovenija dobila še cepivo tega podjetja, se bo po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka lahko začelo cepljenje v širšem obsegu, to bo v drugi polovici februarja. "Takrat bomo imeli dovolj cepiva za vse, ki se bodo hoteli cepiti," je dejal v petek ob obisku Gorenjske.

Britansko-švedska farmacevtska družba je sicer nato sporočila, da bo v prvi četrtini letošnjega leta EU dobavila manj cepiva proti covidu-19, kot je bilo dogovorjeno. Vzrok za to so težave s proizvodnjo v Belgiji.

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje covid-19 Svet Direktor WHO oster: "Na koncu bodo ta dejanja podaljšala pandemijo"

Čedalje bolj naklonjeni cepljenju

Naklonjenost med ljudmi cepljenju proti covidu-19 se sicer glede na ankete povečuje. Glede na anketo, ki jo je za POP TV naredila agencija Mediana, bi se verjetno ali zelo verjetno v tem trenutku cepilo skoraj 60 odstotkov ljudi, kar je trikrat več kot oktobra. Trenutno je na portalu eUprava izrazilo interes za cepljenje več kot 125.000 oseb.

Za izvedbo množičnega cepljenja proti covidu-19 pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za koordinacijo logističnega dela cepljenja proti covidu-19, Jelko Kacin pripravlja logistični načrt, ki ga bo, kot je nedavno pojasnil za STA, vladi predstavil prihodnji teden.

Po neuradnih informacijah STA naj bi na enem cepilnem mestu cepili pet dni v tednu od 7. do 18. ure v razmiku petih minut. Na mariborskem območju naj bi tako na dan cepili med 1500 in 1800 ljudi, je STA izvedela neuradno. Tega Kacin ni potrdil.

Cilj je do poletja doseči 70-odstotno precepljenost odraslega prebivalstva v državi dosegli že do poletja. Cilj je dosegljiv, če bodo dobavljeni vsi naročeni in odobreni odmerki cepiv, je v torek dejal premier Janez Janša. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.