Zdravje > Aktualno
2243 ogledov

Šteje vsak teden, tako malo cepiva smo prejeli danes

Cepivo Phizer NIJZ Cepivo Pfizer
"Cepljenje se z današnjo, nekoliko zmanjšano pošiljko cepiva nadaljuje z drugim cepljenjem tistih, ki so bili cepljeni prvi," je pojasnil Kacin.V Pfizerju in BioNTechu medtem zagotavljajo, da bo pošiljka manjša le ta teden.

Z današnjim dnem bi morali po prvih načrtih vlade prejeti okoli novih 16.000 odmerkov cepiva proti covidu:19. Po podatkih danes že bivšega vladnega govorca Jelka Kacina, je pošiljka za ta teden že v Ljubljani, vendar je v njej precej manj odmerkov.

"Vse, kar smo lahko prejeli ta teden, je že v Ljubljani.To je sedem škatel po 195 vial in si lahko izračunate, koliko odmerkov je iz tega mogoče dobiti," je dejal Kacin.

V primeru, da se iz vsake viale dobi po pet odmerkov cepiva, to pomeni 6825 odmerkov, v primeru šestih odmerkov iz vsake viale pa 8190 odmerkov cepiva, kar je manj kot polovica od prejšnjih tedenskih pošiljk.

 "Cepljenje se z današnjo, nekoliko zmanjšano pošiljko cepiva nadaljuje z drugim cepljenjem tistih, ki so bili cepljeni prvi," je še pojasni  Kacin, po besedah državne sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so dobave predvidene vsak teden, kot je bilo napovedano "v nekoliko spremenjenih količinah. 

Več o poteku cepljenja v teh spremenjenih razmerah, naj bi bilo znanega jutri popoldne, ko bo na novinarski konferenci spregovoril predsednik vlade Janez Janša. 

V Pfizerju in BioNTechu medtem zagotavljajo, da bo pošiljka manjša le ta teden in bodo že prihodnji teden dobavili prvotno predvidene količine. "V tednu, ki se začne 25. januarja, pa se bomo vrnili na prvotne količine dobav za Evropsko unijo. Od tedna, ki se začne 15. februarja, se bo količina dobav povečala, tako da bomo lahko zagotovili celotno količino dogovorjenih doz cepiva za prvo četrtletje in občutno večje količine v drugem četrtletju," so zapisali v sporočilu, ki so ga STA danes posredovali iz Pfizerja Slovenija.

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Zdravje Pfizer začasno omejil dobavo cepiv v Evropo

Kurz za "hitro in nebirokratsko" odobritev cepiva AstraZenece

Medtem je Avstrija skupaj z Dansko in Grčijo pozvala k "hitri in nebirokratski" odobritvi cepiva AstraZenece in oxfordske univerze.v Evropi. AstraZeneca bi po njegovih besedah lahko zgolj Avstriji v prvem letošnjem četrtletju dobavila do dva milijona odmerkov cepiva ( Sloveniji okoli milijon). "Za nas šteje vsak teden," je poudaril kancler Sebastian Kurz

Ob tem pričakuje zamude pri dobavah BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Povedal je, da bo Avstrija kratkoročno prejela okoli 20 odstotkov cepiva manj, kot je bilo sprva predvideno. "To ni zaželeno," je priznal in dodal, da je treba prilagoditi strategijo.

Švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in Univerza v Oxfordu sta prošnjo za pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covidu-19 v EU vložila prejšnji teden. Odločitev o dovoljenju naj bi Ema sprejela do 29. januarja. Po cepivih Pfizerja in BioNTecha ter Moderne proti covidu-19 je cepivo AstraZenece tretje, ki naj bi dobilo pogojno dovoljenje v EU.

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Novo o cepivu, pri katerem bo potrebna le ena doza

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • serkookaf 05:10 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • MK 18:09 18.januar 2021.

    Čimprej se vsi cepimo, da se rešimo SRANJA!

  • Ender3 15:30 18.januar 2021.

    Pfizer-Biontech in Moderna so v zagati, nenavadno veliko smrti se pripisuje cepivu. V tej 4 fazi se primerja učinkovitost in varnost. Upajo, da bodo rezultati znani vsaj, ob polletju uporabe.