Slovenija
1947 ogledov

Inšpektorji izdali upravne odločbe, v zdravstvenih ustanovah se branijo

Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
Pravijo, da so mimo vrste cepili zato, ker cepiva niso želeli zavreči.

Zdravstveni inšpektorat je ta teden obiskal 15 cepilnih mest, na treh so ugotovili, da so cepili tudi družinske člane zaposlenih oz. posameznike, ki po strategiji do cepljenja še niso upravičeni, pravi Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Pri 297 cepljenjih mimo v vrste v preteklih tednih pa je šlo večinoma za uporabo šestega odmerka cepiva.

Vlada se je že v sredo seznanila s poročilom zdravstvenega inšpektorata, ki je ugotovil, da je bilo od začetka izvajanja cepljenja proti covidu-19 do 16. januarja 297 odmerkov cepiva oziroma dva odstotka odmerkov porabljenih v nasprotju s strategijo, ki pri cepljenju določa prednostne skupine.

Cepili sorodnike, partnerje in prijatelje zaposlenih

Na šestih cepilnih mestih so ugotovili, da so cepili v nasprotju s strategijo, ki predvideva, da se v prvi vrsti cepijo zdravstveni delavci, zaposleni in oskrbovanci v zdravstvenih domovih in starejše prebivalstvo. V šestih ustanovah, največ na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pa so cepili tudi osebe, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, to so bili na primer sorodniki, partnerji in prijatelji zaposlenih.

Potza je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je šlo praviloma za cepljenje z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva, torej v primerih, ko je bilo iz posamezne stekleničke cepiva pridobljenih šest odmerkov in ne pet, za kolikor je bilo sicer cepivo sprva registrirano.

Do tega je prihajalo vse do 20. januarja. Od tega datuma pa so izvajalci cepljenja obvezani porabiti šesti odmerek cepiva. Evropska agencija za zdravila je sicer že 8. januarja posodobila smernice glede uporabe cepiva proti covidu-19 Pfizerja in nemškega BioNTecha in odobrila, da se iz ene stekleničke lahko uporabi šest in ne le pet odmerkov cepiva.

Odmerkov niso želeli zavreči

V zdravstvenih ustanovah pa pojasnjujejo, da so cepili mimo strategije zgolj zato, ker šestega odmerka, ki sprva ni bil predpisan, niso želeli zavreči. "Zato smo izkoristili cepiva, ki so ostajala, cepili pa smo tiste, ki so bili tisti trenutek pač na razpolago," je za Val 202 povedal direktor Zdravstvenega doma Velenje, Janko Štehernik.

Na Onkološkem inštitutu pa so dejali, da so vse naročene in prejete odmerke porabili za zaposlene, prav iz vseh vial so uspeli pridobiti 6. odmerek. Zato so cepili najožje sorodnike zaposlenih, so pa pri tem upoštevali strategijo. Dodali so še, da je interpretacija številk netočna in zavajajoča.

Inšpekcijski postopki so še v teku

Po besedah Potze so inšpektorji ob ugotovljenih nepravilnostih izdali upravno odločbo, v kateri so izvajalcem naložili, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo, torej morajo tudi šesti odmerek porabiti za tiste, ki so za cepljenje na vrsti po prioritetah nacionalne strategije.

Nepravilnosti so ugotovili na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v zdravstvenih domovih Velenje, Grosuplje in Domžale ter v splošnih bolnišnicah Jesenice in Nova Gorica. Niso pa po njenih besedah izvedli nadzora na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so za STA priznali, da so cepili tudi druge, ne le svojih zaposlenih. Kot je dejala Potza, medicinske fakultete ni med cepilnimi mesti, novinarsko vprašanje glede medicinske fakultete pa je vzela kot prijavo za nadzor.

Inšpekcijski postopki, ki so jih izvedli ta teden, so po njenih besedah v teku.

Ne vnašajo pravočasno izvedbe cepljenja v register

Sicer pa so inšpektorji med nadzori tudi ugotovili, da izvajalci cepljenja pravočasno ne vnašajo izvedbe cepljenja v register, zato so predlagali, naj se v strategiji natančneje opredeli časovno obdobje za vnos opravljenih cepljenj v register, in sicer, da bi morali izvajalci morali v 24 urah od izvedbe cepljenja to zabeležiti v registru.

Zdravstveni inšpektorji so bili v soboto in nedeljo prisotni tudi na 15 izletniških točkah po celotni državi, kjer so preverjali morebitne prehode regij, zbiranje in prevzemna mesta pri gostincih ter morebitno izposojo športne opreme. Vse lokacije so bile dobro obiskane, a večjih kršitev niso ugotavljali, je povedala Potza.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Francisscos 18:53 21.januar 2021.

    Zanimivo, tudi v najboljši, po mnenju prisklednikov (beri najslabši po mnenju ostalih pacientov) bolnišnici v Sloveniji, na Jesenicah, in na onkološkem inštitutu, kjer delajo znameniti borci proti korupciji so zanalašč cepili sorodnike

  • ivan21 18:24 21.januar 2021.

    Seveda in cepili so se samo volivci desnice, ker komunisti ne verjamejo v korono, kot prvo in kot drugo, bojijo se, da jim vbrizgajo malega Janšo, namesto Kardelja......... :P

  • Janez_53 17:19 21.januar 2021.

    Tako bebastega izgovora, da "niso hoteli zavreči šestega odmerka", pa ne najdemo zlahka! Pa menda niste iz vsake stekleničke porabili PET odmerkov ter stekleničke odlagali na stran in na koncu iskali interesente za cepljenje, da bi porabili "ostanke", da ne ...prikaži več bi "šli v nič"??? S tem izgovorom žalite vse Slovence, ker jih imate očitno za butaste! Nimate jajc, da bi priznali, da vam koruptivni način dela ni tuj ampak je to ustaljen način delovanja!