Svet
2172 ogledov

Direktor WHO oster: "Na koncu bodo ta dejanja podaljšala pandemijo"

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Profimedia
Svet je na robu katastrofalnega moralnega neuspeha, če bodo bogate države pograbile cepivo proti covidu-19 v škodo najrevnejših, verjame generalni direktor WHO.

Prebivalci najrevnejših držav bodo ceno neuspeha plačali z življenjem

Svetovna zdravstvena organizacija je danes opozorila na veliko vrzel med bogatimi in revnimi državami pri cepljenju proti covidu-19. Po besedah generalnega direktorja organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa so v 49 najbogatejših državah cepili že 39 milijonov, v najrevnejših pa samo 25 ljudi. "Ne 25 milijonov, ne 25.000, samo 25," je dejal.

Svet je na robu katastrofalnega moralnega neuspeha, če bodo bogate države pograbile cepivo proti covidu-19 v škodo najrevnejših, je po poročanju tujih tiskovnih agencij opozoril Tedros ob današnjem začetku večdnevnega zasedanja izvršnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Dodal je, da bodo prebivalci najrevnejših držav ceno tega neuspeha plačali s svojim življenjem.

Krivi tudi proizvajalci

Kritičen je bil tudi do proizvajalcev cepiv proti covidu-19, češ da so pozornost raje usmerili v odobritev cepiv v bogatih delih sveta, kjer pričakujejo višji dobiček, namesto da bi WHO posredovali podatke, na podlagi katerih bi organizacija dala zeleno luč za uporabo cepiv po vsem svetu.

Čeprav so nekatere države govorile o enakopravnem dostopu do cepiv, so po besedah Tedrosa dajale prednost svojim pogodbam s proizvajalci, dvigovale ceno in skušale priti do cepiv preko vrste. V letu 2020 je bilo, kot je dejal, sklenjenih 44 takšnih pogodb, letos že 12.

Pristop "najprej jaz" je slab za vse

Pristop "najprej jaz" ne ogroža le najrevnejše in najranljivejše prebivalce sveta, ampak je slab za vse, je ocenil Tedros. "Na koncu bodo ta dejanja podaljšala pandemijo, omejitve za njeno zajezitev ter trpljenje ljudi in gospodarstva," je posvaril.

Države in proizvajalce cepiv je pozval k pravičnejši razdelitvi cepiva po svetu. Bogatejše države pa, naj držijo obljube ter cepivo tudi preko pobude Covax razdelijo med 92 držav, ki so se ji pridružile.

dezurni@zurnal24.si

Cepljenje proti covid-19 Covid-19 Zdravje To je pokazala prva raziskava o učinkih množičnega cepljenja
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.