Zdravje
31290 ogledov

Tako zanesljivi so v resnici hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji

Marija Magajne Bor Slana/STA
Predstavili rezultate verifikacije neodvisnega laboratorija.

"Za nami je aktiven konec tedna, saj smo predstavnice ministrstva za zdravje obiskale tri bolnišnice, ki so se zelo dobro organizirale," je na ponedeljkovi tiskovni konferenci v uvodu povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. "Nekatere prevzemajo paciente iz drugih bolnišnic, da obvladujejo potrebe tako covidnih kot drugih nujnih pacientov. Bolnišnice so med sabo solidarne in poskušajo pokrivati področja na način, da je zagotovljena oskrba vsem, ki to oskrbo potrebujejo. Vodstva še vedno opažajo, da je zasedenost na intenzivnih oddelkih visoka, a je situacija stabilna in obvladljiva. Upamo, da se bo krivulja hospitaliziranih vendarle začela obračati navzdol. V oceni epidemiološke situacije bom previdna, čeprav me veselijo podatki, ki kažejo na umirjanje - upam, da bomo to potrdili s podatki o hospitaliziranih in okuženih v naslednjih dneh.

Maja Bratuša, govorka vlade za covid-19 Slovenija V teh regijah je najhuje in v teh najbolje ulica ljudje covid-19 koronavirus Slovenija Še naprej dobri rezultati, zdržimo še malo!

Hitri testi prispevali k umirjanju situacije

Dodala je, da je pred nami še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. "V prehodnem obdobju moramo delati na tem, da se okužbe ne bodo širile, pri čemer izpostavljam vse preventivne ukrepe in zadostno število cepljenih," je poudarila Magajnejeva. "Umirjanje pripisujemo tudi vsem posameznikom, ki so se pred ali med prazniki udeležili množičnega testiranja - vsem hvala za odgovorno ravnanje."

Če je rezultat hitrega testa pozitiven, je skoraj 100-odstotna verjetnost, da smo pozitivni. Če je rezultat negativen, je treba povedati (velja tako za negativni PCR kot za hitri antigenski test), da je to le rezultat v trenutku, ko je bil bris odvzet. Lahko smo pozitivni že čez en dan ali pol dneva. 

Množično testiranje s hitrimi testi se bo nadaljevalo tudi v prihodnje. "S tem se bo omogočilo preprečevanje širjenja virusa pri osebah, ki so nosilci brez ali z blagimi simptomi," je dejala državna sekretarka. 

hitro testiranje Covid-19 Zdravje Novo glede testiranja in cepljenja v Ljubljani testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Zdravje V Ljubljani dobili nove paličice, testiranje se nadaljuje hitro testiranje Presenečenje Zdravje V Ljubljani prekinili množično testiranje

hitro testiranje | Avtor: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu. Anže Petkovšek

V zvezi s hitrimi testi je povedala, da je njihov osnovni namen presejanje populacije ter prepoznavanje tistih pozitivnih oseb, ki nimajo znakov ali so znaki tako blagi, da ne bi obiskali osebnega zdravnika. "Ko se zavedo, da so okuženi, ustrezno ravnajo," je dejala Magajnejeva. "V petek so s hitrimi antigenskimi testi odkrili 371 posameznikov - toliko jih je dobilo potrditev, da so okuženi in morajo ustrezno ravnati, da okužbe ne širijo naprej."

"Menim, da je smiselno, da tovrstno testiranje uporabljamo kot enega od ukrepov za obvladovanje epidemije, poleg nošenja mask, higiene rok in kašlja, socialne distance in prezračevanja. Vsi ukrepi skupaj nam lahko pomagajo, da se bomo zelo kmalu poskušali vrniti v normalnost, ki bi si jo vsi želeli."

Slabost hitrih testov je, da so manj zanesljivi kot bolj občutljivi PCR testi. "V strokovnih krogih se najbolj bojimo morebitnega lažnega občutka, ki bi ga negativni rezultat sprožil pri posamezniku," je opozorila Magajnejeva. "Na mestu je opozorilo, da negativni rezultat pomeni negativni rezultat v tistem trenutku, v primeru stika z znano pozitivno osebo ali gibanja v okolju, kjer bi se lahko okužili, nam mora biti to v opozorilo, da je bodisi potrebno dodatno testiranje bodisi upoštevanje vseh varovalnih ukrepov. Velka prednost hitrih testov je dostopnost in enostavnost, kar omogoča izvedbo velikega števila testiranj - ta prednost odtehta njihove slabosti. PCR testi tako ostanejo na razpolago tistim, ki jih najbolj potrebujejo - bolnikom in osebam, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni."

COVID-19 Gorenjska Hitro testiranje se nadaljuje, cepljenje pa kasneje

Predstavila je tudi rezultate verifikacije testov, ki jih je naročilo ministrstvo za zdravje, s strani neodvisne institucije. "V dokumentacijo ponudbe so bile vključene vse tehnične zahteve, skladno s priporočili EU," je razložila Magajnejeva. "Upoštevana so bila tudi priporočila strokovne skupine pri ministrstvu. Klinično preverjanje testov v začetku je bilo usmerjeno predvsem v preverjanje uporabe protokolov, v kakšnih primerih je potrebno dodatno preverjanje s PCR testi, glede na številne dvome, ki so se v javnosti pojavili, pa je bila narejena tudi dodatna verifikacija s strani neodvisnega laboratorija."

hitro testiranje | Avtor: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu. Anže Petkovšek

Prva stopnja verifikacije je bila zaključena - po besedah Magajnejeve se je ugotovilo, da hitri test dosega specifikacije proizvajalca glede občutljivosti in specifičnosti. "Test zadošča kriterijem nacionalnih smernic za uporabo hitrih antigenskih testov, ko gre za rezultate glede občutljivosti in specifičnosti," je poudarila državna sekretarka. "Občutljivost je nekoliko manjša pri brezsimptomnih osebah, kar je razumljivo, saj občutljivost testa, ki je skoraj 90-odstotna, pomeni, da jih od sto pozitivnih približno 90 zaznamo, deset pa ne. To pomeni, da je treba biti zelo pozoren pri negativnem izvidu, verjamemo pa lahko pozitivnim izvidom."

Luka Lah Magazin S temi Slovenkami so ljubimkali razvpiti dobavitelji hitrih testov

Povedala je tudi, da Slovenija sodeluje pri skupnem naročilu hitrih testov, a prve hitre teste iz tega naročila lahko pričakujemo šele v sredini februarja. "Ob tem je v postopku priprave tudi razpis na državni ravni, če se bo pokazala potreba, da Slovenija nabavi hitre antigenske teste sama," je dejala državna sekretarka. "Lahko rečemo, da so hitri antigenski testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji za množično testiranje, podobni, kot drugi antigenski testi, ki jih uporabljamo v državi za različno hitro testiranje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • branko5 09:35 19.januar 2021.

    Ugotovljeni, je bilo, da hitri testi izpolnjujejo zagotovila proizvajalca. Nihče pa še ni povedal ali izpolnjujejo zahtevane pogoje iz razpisa in pogodbe. Namreč ni vseeno, če naročimo in v pogodbi opredelimo kaj naj bi nam naj nekdo dostavil, potem pa ...prikaži več dobimo nekaj drugega. In meni se zdi pri vsem tem bolj vażen ta vidik.

  • serkookaf 05:07 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tadejca1 19:53 18.januar 2021.

    Zaenkrat so za tiste, ki jih poznam pokazali točno. Nekaj jih je tudi preverilo kasneje na še enem cepljenju.