Zdravje
183 ogledov

V Ljubljani dobili nove paličice, testiranje se nadaljuje

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Profimedia
V Zdravstvenem domu Ljubljana so prejeli novo pošiljko ustreznih paličic za jemanje brisov in nadaljujejo z množičnim testiranjem.

V Športni dvorani Kodeljevo nadaljujejo z izvajanjem množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), potem ko so testiranje včeraj prekinili. Testiranje je bilo prekinjeno, ker je bilo ugotovljeno, da so bile paličice za jemanje brisa neznanega proizvajalca in brez oznak. 

V zdravstvenem domu so tako zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic, so danes lahko nadaljevali s testiranjem. Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak je v izjavi za medije poudaril, da je novih paličic dovolj za mesec dni. "Bo pa seveda treba dodatno dostaviti tako reagente kot paličice," je povedal. Na vprašanje, ali je ministrstvo za zdravje zagotovilo dovolj teh materialov, pa je odgovoril, da imajo zagotovilo, da je tega dovolj.

V spornih pakiranjih so bile dvojne paličice - za bris iz nosu in za bris iz žrela, je povedal Dolšak. Tiste, ki se uporabljajo pri brisu iz nosu, so manjše kot tiste, namenjene brisu iz žrela. "Ko je inšpekcija prišla pogledat, je v originalnih pakiranjih videla paličice, ki niso bile primerne. Zato je zaustavila testiranje," je povedal.

Covid-19, testiranje | Avtor: Epa Covid-19, testiranje Epa

Poudaril je, da paličic, namenjenih brisu v žrelu, niso uporabili. "Niti v enem primeru. Naši zaposleni so izbirali prave paličice," je dejal in dodal, da do pomote ni prišlo, saj s paličicami, namenjenimi brisu v žrelu, ni mogoče narediti brisa v nosu. Ocenil je, da je agencija ustavila uporabo približno polovice od 20.000 paličic. Inšpekcija je pri nekaterih paličicah ugotovila tudi, da nimajo ustreznih potrdil. "Nisem šel gledat, katere imajo in katere nimajo," je dodal.

"Problem je, da so paličice in reagent dostavili državni organi - ministrstvo za zdravje. Nato pa je državni organ zaustavil testiranje. To je moteče za nas in za ljudi, ki se pripravijo na testiranje, če morajo čakati in če se testiranje prekinja," je še povedal.

hitro testiranje | Avtor: Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu. Anže Petkovšek

Testiranje v Športni dvorani Kodeljevo bodo do nadaljnjega izvajali od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ure, s sprejemom do 13.30. 

Občani Mestne občine Ljubljana, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Obvezno morajo nositi zaščitno masko. 

Osebe s pozitivnim rezultatom bodo poklicali v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni prek sms obvestila. Testiranje je brezplačno in za zdaj se nanj ni potrebno naročiti. 

Vse, ki bi želeli na testiranje, opozarjajo, da morajo osebe, ki imajo simptome in znake okužbe covid-19 (prehlad, kašelj, vročina, izguba vonja, izguba okusa, prebavne težave), ostati doma in o simptomih obvestiti svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila. 

Luka Lah, Majbert Pharm,  Alan Amadej Eferl Slovenija Kaj je narobe s hitrimi testi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.